Granola fistaszkowa

Domowa, orzechowa granola z masłem orzechowym. Pyszna, orzechowa, idealna do jogurtu lub jako posypka do smoothie bowl, czy innych deserów.

Składniki na ok. 550g:

  • 300 g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 70 g masła orzechowego (bez kawałków, 100% orzechów w składzie)
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 50 g orzechów ziemnych (mogą być solone)
  • 50 g innych orzechów (np. włoskich lub nerkowca)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać nie za drobno.
  2. Do miski przełożyć płatki owsiane, posiekane orzechy, olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Wszystko razem wymieszać, najlepiej ugniatając masę ręką, aby olej, masło i syrop równomiernie oblepiły płatki i orzechy.
  3. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając od czasu do czasu. Granola jest gotowa, gdy się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 550g

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Granola fistaszkowa Granola fistaszkowa