Granola

Zdrowa wersja chrupiącego musli. Pieczone płatki owsiane z orzechami, pestkami słonecznika i dyni, osłodzone miodem, syropem z agawy lub klonowym. Do gotowej granoli można wmieszać według uznania jeszcze suszone owoce. Owoców suszonych nie należy piec, ponieważ wysuszą się jeszcze bardziej i zrobią gorzkie.
Granolą można podawać tak jak musli, czyli z mlekiem lub jogurtem. Można użyć jej również jako posypkę do deserów i lodów.
Składniki na ok. 600g granoli:
- 300g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
- 100g mieszanki dowolnych orzechów
- 30g pestek słonecznika
- 30g pestek dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 200g syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu
dodatkowo:
- suszone owoce np. rodzynki, żurawina, morele, figi, daktyle, plasterki banana, jabłka itp.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć płatki owsiane, orzechy (grubo posiekane), ziarna (pestki z dyni można też grubo posiekać), cynamon, olej i syrop z agawy (klonowy lub płynny miód). Wszystko razem wymieszać.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając mniej więcej co 5 minut. Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać według uznania z suszonymi owocami.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 15 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 25 minut |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.