Gofry (keto, low carb)

Smaczne gofry ketogeniczne i bezglutenowe, o lekkim aromacie kokosowym. Nie są specjalnie chrupiące, nie ma się co oszukiwać, ale nie są też gumowate. Są puszyste w środku. Przygotowuje się je na mące migdałowej i małej ilości kokosowej. Są łatwe i szybkie do przygotowania, smaczne i sycące.

Makro 1 gofra: 244 kcal, B: 8,2g, T: 22g, W: 2,5g (W netto: 0g).

Składniki na ok. 7 sztuk:

Ciasto:

  • 100 g mąki migdałowej nieodtłuszczonej (czyli zmielonych, blanszowanych migdałów)
  • 30 g mąki kokosowej nieodtłuszczonej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • masło lub olej kokosowy do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać trzepaczką.

2

  1. Do drugiej miski wbić jajka, dodać śmietankę, płynne (chłodne lub lekko ciepłe) masło i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Roztrzepać trzepaczką.

3

  1. Suche składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać trzepaczką do połączenia.

4

  1. Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. (Można też gofrownicy nie smarować, bo ciasto jest tłuste). Smażyć gofry po kilka minut (u mnie ok. 5 minut), aż ciasto dobrze się zarumieni.

5

  1. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną. Podawać z ulubionym dodatkiem np. plasterkami truskawki lub posypane erytrytolem w pudrze.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 7

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Gofry (keto, low carb) Gofry (keto, low carb)