Chrupiące gofry


Klasyczne gofry, które są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Pyszne same, posypane cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub z bitą śmietaną.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 40 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 ml gazowanej wody mineralnej, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do jednej miski włożyć miękkie masło (pokrojone na kawałki), żółtka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut na jasną, kremową masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać na przemian mieszankę mączną i wodę gazowaną, miksując krótko tylko do połączenia składników. (Dodaję mąkę i wodę w dwóch porcjach. Najpierw połowę mąki i połowę wody, a po krótkim zmiksowaniu drugą połowę mąki i wody).
- Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Ciasto pozostawić na pół godziny. (Nie mieszać ciasta więcej).
- Następnie rozgrzać gofrownicę.
- Nakładać po dwie łyżki ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.
- Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się jeszcze bardziej chrupiące.
Uwagi:
- Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
- Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Kochen - so einfach geht's", Hans Gerlach. (Zmniejszyłam ilość masła i cukru).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 10 sztuk |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.