Domowy budyń waniliowy


Domowy budyń o smaku waniliowym. Pyszny, prosty, naturalny i z prawdziwą wanilią.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- ½ laski wanilii
- 20- 30 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- 1,5 szklanki (375 ml) mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
- Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 g mleka
- 2 żółtka
- ½ laski wanilii
- 20- 30 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Mleko, żółtka, cukier, skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii przełożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 7 minut/100°C/ obr.3.
- Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.