Kisiel z owoców leśnych

Osobom mieszkającym w Niemczech z pewnością nie jest obcy. Można go kupić w każdym sklepie pod nazwą Rote Grütze. Można przygotować go zarówno ze świeżej, jak i z mrożonej mieszanki owoców. Przy przygotowywaniu kisielu ważne jest, aby owoców nie rozgotować i nie mieszać za dużo, aby pozostały całe i się nie rozpadły.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 750g mieszanki owoców leśnych lub innych „czerwonych” świeżych lub mrożonych (np. maliny, jagody, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka, truskawki, wiśnie)
- 500ml wody
- ½ laski wanilii
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (55g)
- 3- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Świeże owoce umyć, osuszyć. Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, truskawki odszypułkować.
- Owoce przełożyć do garnka. (Mrożonych owoców nie rozmrażamy).
- Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka wanilii i cukier dodać do owoców. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 2 min. (Owoce mrożone powinny się w tym czasie rozmrozić).
- Osobno wymieszać skrobię ziemniaczaną z małą ilością wody. Dodać do gotujących się owoców. Gotować ok. 1 min, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca.
- Kisiel można podawać sam, z kleksem bitej śmietany, sosem waniliowym, do budyniu, lodów waniliowych, ryżu na mleku, gofrów, omletów na słodko, czy jogurtu.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.