Tiramisu klasyczne


Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.
Składniki:
- ok. 250 g biszkoptów podłużnych
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
- 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
- 250 ml zaparzonej kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
- Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
- Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
- Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
- Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →