Tiramisu klasyczne
Ocena użytkowników: 5 / 5







Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.
Składniki:
- ok. 250 g biszkoptów podłużnych
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
- 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
- 250 ml zaparzonej kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
- Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
- Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
- Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
- Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |




Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo fajny przepis. Wyszło idealnie, chociaż na ogół nic mi nie wychodzi. :D Także polecam spróbować bo warto :)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam dziś , pomimo że żółtka na puch a piana na sztywno niestety półotwarcie tortownicy masa wypłynęła , nie wiem gdzie tkwił błąd ale smak obłędny wiec już zjedzone :D :D
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło smaczne tylko masa nie zastygła dobrze myślé że to przez białka
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Uwielbiam ten przepis! Ciasto wychodzi pyszne :) Trzeba uważać i nie mieszać zbyt mocno masy mascarpone z białkami. Jak mieszałam za długo i za dokładnie to masa była lejąca.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co mozna dodac zamiast amaretto?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.brandy, cognac, whisky
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ale cos np bez alkoholowego? :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.do kawy można dodać olejek zapachowy do ciast np. migdałowy :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Whiski
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja kupiłam bezalkoholowy syrop amaretto ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wino Marsala
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W oryginalnym włoskim tiramisu daje się miód, a nie cukier, i specjalny likier,
nie amaretto- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Specjalny likier?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, ten likier nazywa się amaretto :D
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może być marsala może być porto i amaretto tez przejdzie tez info z Włoch :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.otrzymalam przepis od rodwotej Wloszki i w przpisie nie ma wzmianki o likierze takze moze bez lub z... smacznego ;)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Według mojego znajomego Włocha do tiramisu dodaje się marsala all'uovo, czyli likier jajeczny na bazie wina Marsala z Sycylii.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwszy raz zrobilam z piana,tez bylo rzadkawe,drugi raz dalam same zoltka,wyszlo idealne.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wczoraj zrobiłam i wyszło pyszne, ale dopiero dzisiaj po przegryzieniu się jest to prawdziwa petarda :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja. Ilość idealna do 4 pucharków.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kompletna kicha! Szkoda czasu i pieniedzy! Masa rzadka i ciasto nie nadawalo sie do podania. Tragiczny przepis
- {"set":null,"list":{"7":2,"2":4,"5":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może dlatego że nie umiesz zrobić jak trzeba xd
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":3,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To w takim razie coś zrobiłaś nie tak....wychodzi idealne .mniam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbuj z zmienić serek na firmy Piątnica, ja raz zrobiłam z innym serkiem i mi masa nie zastygła, rozlewala się nawet po całej nocy w lodówce. Z serkiem z Piątnicy wyszło wszystko idealnie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z Piątnicy! No bo skąd? (nod)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeżeli użyłaś czegoś marki np. Biedronka, to niestety tak jest. Kiedyś użyłem budyniu marki Biedra, aby zrobić masę do ciasta 3Bit. Odradzam, kup lepiej np. Oetkera, wiadomo, że wyjdzie. To samo zrobiłem z Tiramisu, użyłem serka Piątnica. Wyszło idealnie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja użyłam "marki Biedronka" i mi wyszło ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Aniu, nie przepis jest ok, błąd leży gdzie indziej ;> może po porostu nie umiesz w desery?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jajka i serek powinny być schłodzone czy w temp pokojowej?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja też właśnie zaczynam robić. Zobaczymy co wyjdzie. Tylko, że ja sama piekłam biszkopty do tego.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.super przepis :) robiłam pierwszy raz i wyszło znakomicie ! wszyscy goście zachwalali :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podane jest 3-5 jaj. Ile najlepiej żeby wyszło dobre i nie jak w komentarzach niżej "ciapa"? Robię pierwszy raz na sylwestra i chciałabym aby wyszło idealne, więc wszelkie wskazówki mile widziane ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ja dałam trzy i wyszło rewelacyjnie
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dałam max, czyli 5 jajek i mi wyszło (ok)
Myślę, że trzeba uważać mieszając pianę z białek na sztywno z serkiem mascarpone, trzeba mieszać naprawdę delikatnie ;)- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ja zamiast kakao, posypuje startą czekoladą mleczną i białą.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.w oryginalnej wloskiej cukierni jadlam posypane kawa. poza tym ja nie daje bialek ubitych tylko 30% smietane jest o niebo lepsze bo bialka opadaja tak czy inaczej i robi sie ciapa.
- {"set":null,"list":{"2":6,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobrze ubite białka są sztywne i nic nie opada.
- {"set":null,"list":{"2":10}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A z tą śmietaną to bomba kaloryczna !!!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.nie chcesz kalorii? Zjedz marchewkę (giggle)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co to "oryginalna włoska cukiernia"? Nie ma czegoś takiego. Jak już się chwalimy, to Włosi robią ten deser baaaaardzo różnie. Wiem, bo moja koleżanka ma męża Włocha (Massimo, pozdrawiam:)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Skład podany prawidłowo i wychodzi bez problemu zobaczymy jutro jak smakuje, ja eksperymentuje teraz dodałem biszkopty okrągłe i dodalem do kawy 50 gram whisky
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zawsze kusiło mnie zrobienie tiramisu, no i jest! Zrobiłam według Twojego przepisu. Masa wyszła świetna, nie rzadka chociaż robię pierwszy raz. Dziękuję bardzo
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ja ze swojego doswiadczenia wiem ze najwazniejszym skladnikiemjest serek mascarpone- probowalem wielu wersji / bo akurat szli gosci i na szybko/ - niestety przekonalemsie ze tylko oryginalny wloski jest najlepszy. I zawsze wychodzi. nawet "oszukany" smakuje - jednak to nie to - a przepis jest idealny
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Masa w ogóle się nie ścina, ciasto nie nadaje się do podania.
- {"set":null,"list":{"2":1,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powinno być 3 jajka na biała masę. Robiłam już parę razy jest pycha...
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się