Kolorowe wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe można przy użyciu barwników spożywczych zabarwić na dowolny kolor. Kolorowe wiórki przydadzą się do dekoracji ciast, tortów, babeczek i pralinek.
Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Wiórki kokosowe należy wymieszać z wybranym barwnikiem spożywczym i małą ilością wody. Polecam użyć woreczków do mrożenia, aby niepotrzebnie nie pobrudzić się barwnikiem. Można również wiórki wsypać do miseczki i wymieszać je ręką z założoną rękawicą foliową.
Składniki:
- wiórki kokosowe
- wybrany barwnik spożywczy*
- troszkę wody
- woreczek do mrożenia
Sposób przygotowania:
- Potrzebną ilość wiórków kokosowych wsypać do worka do mrożenia.
- Dodać trochę barwnika spożywczego i odrobinę wody. Potrząsać i ugniatać worek, aż wszystkie wiórki się zabarwią.
- Gdyby kolor był za mało intensywny, należy dodać ponownie trochę barwnika i ponownie wymieszać.
- Gotowe wiórki kokosowe wysypać na ręcznik papierowy i pozostawić do wyschnięcia. (Choć jeśli nie damy dużo wody, może nie być to konieczne).
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku.
* Ja używam barwników w żelu, ale mogą być również w proszku.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.