Kolorowe wiorki kokosowe

Wiórki kokosowe można przy użyciu barwników spożywczych zabarwić na dowolny kolor. Kolorowe wiórki przydadzą się do dekoracji ciast, tortów, babeczek i pralinek.

Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Wiórki kokosowe należy wymieszać z wybranym barwnikiem spożywczym i małą ilością wody. Polecam użyć woreczków do mrożenia, aby niepotrzebnie nie pobrudzić się barwnikiem. Można również wiórki wsypać do miseczki i wymieszać je ręką z założoną rękawicą foliową.

Składniki:

  • wiórki kokosowe
  • wybrany barwnik spożywczy*
  • troszkę wody
  • woreczek do mrożenia

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebną ilość wiórków kokosowych wsypać do worka do mrożenia.

2

  1. Dodać trochę barwnika spożywczego i odrobinę wody. Potrząsać i ugniatać worek, aż wszystkie wiórki się zabarwią.

3

  1. Gdyby kolor był za mało intensywny, należy dodać ponownie trochę barwnika i ponownie wymieszać.

4

  1. Gotowe wiórki kokosowe wysypać na ręcznik papierowy i pozostawić do wyschnięcia. (Choć jeśli nie damy dużo wody, może nie być to konieczne).
  2. Przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku.

* Ja używam barwników w żelu, ale mogą być również w proszku.

Kolorowe wiorki kokosowe