Czekoladowe liście

Bardzo łatwy sposób na samodzielnie przygotowaną dekorację z czekolady. Do zrobienia listków z czekolady nie są potrzebne żadne umiejętności plastyczne ;) Należy właściwie przestrzegać tylko dwóch wskazówek. Po pierwsze należy wybrać liście w miarę sztywne, o wyraźnych żyłkach i nie trujące np. liście róży, cytryny, wiśni. Najlepiej, aby liście miały ogonek. Ułatwi on później ściągnięcie liścia z czekolady.
Po drugie warstwa czekolady musi być gruba, aby przy ściąganiu liścia czekolada się nie połamała.
Czekoladowe liście można wykorzystać do dekoracji tortów, ciast, deserów. Ja użyłam ich do dekoracji ciasta: Bûche de Noël.
Przy przygotowywaniu czekoladowych liści pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.
Składniki:
- liście
- czekolada lub kuwertura
Sposób przygotowania:
- Liście umyć i dokładnie osuszyć.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Liście ułożyć w odstępach np. na desce dolną stroną do góry. Trzymając liścia za ogonek, należy przy pomocy małego pędzelka posmarować czekoladą dolną stronę liścia. Należy nałożyć grubą warstwę czekolady.
- Gotowe liście wstawić do lodówki na 15- 20min., aby czekolada stwardniała.
- Trzymając liścia za ogonek delikatnie oddzielać liścia od czekolady. Ważne jest, aby ręce były w miarę zimne. W przeciwnym wypadku czekolada zacznie się topić i możemy zrobić dziurę w czekoladowym liściu. (Można ręce w miarę potrzeby zamoczyć w zimnej wodzie).
Smacznego.