Muffinki brzoskwiniowe

Muffinki z kawałkami brzoskwiń na maślance, udekorowane kremem z serka mascarpone, śmietany i puree brzoskwiniowym. Są lekkie i wilgotne.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 250g brzoskwiń z puszki lub świeżych (waga bez skóry i pestek, potrzeba ok. 3 brzoskwiń)
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 80ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220ml maślanki

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 połówki brzoskwiń (z puszki lub świeżej bez skórki)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy brzoskwinie z puszki należy odsączyć je na sitku, a następnie pokroić w kostkę. W przypadku świeżych brzoskwiń należy zalać je wrzątkiem, odczekać chwilę, a następnie ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Teraz należy odważyć 250g brzoskwiń i pokroić je w kostkę. Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, olej i maślankę. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać brzoskwinie.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do mniej więcej ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 16 muffinek. Podczas pieczenia pierwszych 12, reszta ciasta może czekać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C.
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować krem. Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree. Odstawić na bok. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać cukier puder, a następnie zmiksowane brzoskwinie.
  8. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie okrągłą) i udekorować muffinki. Na środku można ułożyć kawałek brzoskwini.
  9. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Muffinki brzoskwiniowe

Muffinki brzoskwiniowe