Babeczki cytrynowe

Cytrynowe babeczki z kremem cytrynowym na serku mascarpone. Ciasto jest wilgotne, cytrynowe i nie za słodkie. Na wierzchu lekka, kremowa i delikatnie cytrynowa warstwa kremu z serka mascarpone i śmietany.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto ucierane:
- 200g masła
- 180g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- żelki cytrynowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 17 babeczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko dodać cukier puder, a następnie wlać powoli sok z cytryny.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki. Na środku można ułożyć żelka.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.