Paluszki ptysiowe

Proste, ale pyszne grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają. Również dorośli będą mieć słodką przekąskę do kawy. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania. Są dobrą propozycją na Tłusty Czwartek, jako alternatywa do smażonych pączków.
Można serwować je same, ale bardzo dobrze smakują z sosem karmelowym.
Składniki:
- 125ml mleka
- 125ml wody
- 100g masła
- 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 4 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. ½ szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
- Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.
- Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 45 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.