Muffinki z budyniem truskawkowym


Muffinki z pysznym budyniem truskawkowym. Muffinki są bardzo smaczne i wcale nie suche. Budyniowe nadzienie nadaje im wilgotności.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Budyń truskawkowy:
- 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowy lub waniliowy (1 opakowanie na 500 ml mleka. Może być z cukrem lub bez)
- 40 g cukru
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować budyń truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem. (Mrożone rozmrozić i razem z sokiem, który puściły zmiksować). Odlać troszkę musu truskawkowego i wymieszać z budyniem w proszku i cukrem, jeśli budyń jest bez dodatku cukru. (Jeśli używamy budyniu z cukrem, pomijamy te 40 g cukru). Resztę musu truskawkowego zagotować. Do gotującego się musu, dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać trzepaczką. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać miękkie masło i zagnieść ręką. (Ciasto nie połączy się całkowicie, wychodzi tak jakby kruszonka).
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jogurt z jajkami.
- Połączyć składniki obu misek, mieszając trzepaczką tylko do połączenia się składników. (Ciasto jest dość gęste).
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy, mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki .
- Połowę budyniu truskawkowego przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką (u mnie okrągłą) i w każde ciasto wcisnąć w środek trochę budyniu, zanurzając szprycę lekko w cieście.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (U mnie wyszło 20 muffinek. Ciasto rozłożyłam na dwie blachy i podczas pieczenia jednej, druga czekała na swoją kolei na blacie kuchennym).
- Pozostały budyń wymieszać z łyżką miękkiego masła. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego (u mnie z dużą tylką w kształcie gwiazdki) i udekorować nią muffinki. Muffinki można dodatkowo posypać z góry cukrem pudrem.
Uwaga:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.