Bułeczki drożdżowe z kruszonką


Maślane bułki na słodko, posypane chrupiącą kruszonką. Bułki są bez nadzienia. Można podawać je posmarowane masłem, dżemem lub same na śniadanie lub jako przekąskę.
Składniki na 16 sztuk:
Zaczyn:
- 100 ml mleka, lekko ciepłego
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g mąki pszennej
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 200 ml mleka, lekko ciepłego
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Kruszonka:
- 50 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 70 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Przygotować ciasto: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę: W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na 16 części i uformować bułeczki.
- Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut.
- Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonkę docisnąć dłonią do bułki, aby jak najwięcej utrzymało się jej na bułce).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wszystkie składniki na zaczyn i ciasto drożdżowe połączyć i zagnieść (tj. 650 g mąki, drożdże, 300 ml lekko ciepłego mleka, cukier, 2 jajka i lekko ciepłe masło).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.