Wielkanocne wianuszki drożdżowe


Okrągłe bułeczki drożdżowe, zaplecione jak chałka w warkocz. W środku bułek jest dziurka, w którą można wsadzić wielkanocne jajko. Idealne na śniadanie wielkanocne.
Składniki na 4 bułki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
- skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżeczka wrzątku
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- 4 ugotowane, kolorowe jajka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 4 równe części.
- Po kolei każdą część podzielić na 3 równe części i formować 3 wałki o długości 35 cm. Z wałków zapleść warkocz. Końce warkocza skleić, tworząc okrąg.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Tak samo przygotować pozostałe trzy wianuszki.
- Wianuszki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
- W kubku wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować bułeczki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki się zarumienią.
- Przygotować lukier: Cukier puder (najlepiej przesiany) przełożyć do kubeczka i utrzeć tylną stroną łyżki z wrzątkiem na gładką masę.
- Lukier rozprowadzić na lekko ciepłych lub chłodnych bułkach.
- W środek włożyć jajko.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
- Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Dalej postępować według klasycznego przepisu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
4 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.