Mini serniczki z porzeczkami

Mini serniczki z zatopionymi w masie serowej czerwonymi porzeczkami. Ozdobione są pysznym kremem z serka kremowego i gałązkami czerwonej porzeczki w cukrze. Smaczne, orzeźwiające, lekkie i mało słodkie. Polecam w sezonie porzeczkowym.

Składniki na 12 sztuk:

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ opakowania (20 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g czerwonej porzeczki

Krem:

  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
  • 150 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 70 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • 12 gałązek porzeczki
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Odstawić na bok.
  2. 150 g czerwonej porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  3. Przygotować masę serową: Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wyłożyć do papilotek. Na masie serowej rozłożyć porzeczki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra - dół). Wyłączyć piekarnik i studzić serniczki przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. (Masa serowa podczas pieczenia będzie się unosić do góry, a podczas studzenia opadnie, co może spowodować, że papilotki się pomarszczą. Po wypełnieniu kremem będą lepiej wyglądać ;). Można też dodatkowo włożyć serniczki w drugą papilotkę).

2

  1. Przygotować krem: Zimny serek kremowy i zimną śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier puder. Wszystko razem zmiksować mikserem (stopniowo zwiększając obroty) do momentu zgęstnienia kremu. (Za długie miksowanie może spowodować, że krem się zwarzy).
  2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki) i ozdobić serniczki. Serniczki wstawić do lodówki.
  3. Przygotować dekorację: Do talerza lub miseczki wsypać trochę cukru. 12 gałązek porzeczki umyć i bez osuszania, jedną po drugiej, obtaczać w cukrze.
  4. Serniczki udekorować porzeczkami w cukrze.
  5. Przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Serek i śmietanka do kremu powinny być prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Mini serniczki z porzeczkami Mini serniczki z porzeczkami Mini serniczki z porzeczkami