Muffinki bananowe z czekoladą (bezglutenowe)


Puszyste muffinki z mocno dojrzałych bananów i mąki jaglanej. Udekorowane kawałkami czekolady. Są wilgotne i mało słodkie.
https://www.youtube.com/watch?v=1e_YttNz864
Składniki na ok. 12 sztuk:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 3 mocno dojrzałe banany
- 60 g cukru
- 100 ml maślanki, temperatura pokojowa
- 60 ml oleju np. rzepakowego
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 220 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g czekolady (użyłam gorzkiej)
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
- W drugiej misce zmiksować blenderem banany na puree. Dodać maślankę, olej, jajko i cukier. Wymieszać trzepaczką.
- Do drugiej miski wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. ¾ wysokości papilotki.
- Czekoladę posiekać na grube kawałki i ułożyć na cieście.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.