Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)


Waniliowe księżyce to obok cynamonowych gwiazdek (Zimtsterne) najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Ciasteczka mają midgałowo- waniliowy smak, są bardzo kruche, delikatne i słodkie. Bardzo smaczne.
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 140 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych migdałów
- 20 g zmielonych orzechów laskowych
- 30 g cukru
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 żółtko
- ok. 70 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, migdały, orzechy, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i żółtko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Następnie uformować z ciasta wałek o ok. 1 cm grubości.
- Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 6- 7 cm.
- Każdy kawałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
- Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią.
- W miseczce wymieszać cukier puder z resztą cukru waniliowego.
- Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się połamać), a następnie jeszcze ciepłe obtoczyć w przygotowanym cukrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
- Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura. Backen".
![]() |
Kuchnia: |
Austriacka, Niemiecka, Węgierska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 40 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.