Malinowy tort lodowy

38 Komentarzy
Malinowy tort lodowy

Lodowy tort z malinami. Kremowy, słodki tort lodowy na chrupiącym, czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. Warstwa lodowa przygotowana jest ze słodzonego mleka skondensowanego i bitej śmietany z dodatkiem puree z malin. Warstwa malinowa i śmietankowa wymieszane są ze sobą, tworząc marmurkowy wzór.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 150 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników lub pominąć ciasteczkowy spód)

Masa lodowa:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (każda puszka po 400 g)
  • 800 g słodkiej śmietany 30 -36%, schłodzonej
  • 400 g świeżych malin

Dodatkowo:

  • ok. 5 sztuk malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z roztopioną czekoladą.
  3. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasteczkową masę i ugnieść ją łyżką na dnie. Odstawić na bok.
  4. Przygotować masę lodową. Maliny zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  5. Puree malinowe wymieszać z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki.
  6. 400g śmietany ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy malinowej. Masę wylać do tortownicy.
  7. Pozostałe 400 g słodkiej śmietany ubić na sztywno i połączyć delikatnie szpatułką z mlekiem skondensowanym słodzonym z drugiej puszki. Masę wylać na warstwę malinową.
  8. Przy pomocy małej łyżeczki przemieszać masę od dołu do góry robiąc szlaczek. Wierzch posypać drobno porwanymi malinami.
  9. Tortownicę owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na noc.
  10. Tort kroić na kawałki i podawać od razu. Pozostałą część tortu od razu wstawić ponownie do zamrażarki. (Gdyby tort okazał się za twardy do krojenia, należy pozostawić go na blacie na parę minut).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Malinowy tort lodowy Malinowy tort lodowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 miesięcy temu
    Przez nieuwagę kupiłam mleko skondensowane niesłodzone. Czy jeśli dodam cukier to tort nie wyjdzie? Co zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 miesięcy temu
    800 g śmietanki 30% to ile ml?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MOze · 4 miesięcy temu
    a gdyby tak dodac odrobine alkoholu zeby tort nie zamarzl jak skala?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    tort całą noc spędził w zamrażalniku, natomiast górna warstwa nie jest zamarznięta. Zwłaszcza pośrodku tortu krem jest miękki. Czy jeszcze stężeje? Dziwi mnie to, zwłaszcza jak czytam komentarze, że tort jest twardy jak kamień i musi postać przed krojeniem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      MOze · 4 miesięcy temu
      a w jakiej formie byl tort ? jezeli  forma byla gleboka moze lepiej byloby mase wlac dwiema partiamii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Jak długo tort może przebywać w zamrażalniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Czemu herbatniki mają być bezglutenowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Witam :) wygląda pysznie! A jak wysoki ten tort wychodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Tort pyszny. Zamiast malin dałam truskawki.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 2 lat temu
    Polecam. Robiłam w zeszłym roku na urodziny synka. Bardzo szybko się go robi i jest pyszny! Jest bardzo twardy po wyjęciu z zamrażalki więc myślę, że ok 40min przed podaniem należy go wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej. W tym roku też zrobię ten tort:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 3 lat temu
    mozna zamiast malin dodac kakao ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Czy można użyć mrożonych malin, zamiast świeżych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety nie, ponieważ nie powinno się malin (jak również innej żywności) rozmrażać i ponownie zamrażać. Już za niedługo będą świeże maliny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Czy mleko skondensowane ma być schłodzone???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najlepiej, ale niekoniecznie. Natomiast śmietanę najlepiej schłodzić, wtedy lepiej się ubija.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    A jakie mleko skondensowanego użyć ugotowane już czy nieugotowanego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Nie wiem co zrobiłam źle niestety nawet po odczekaniu kilku minut tort wyszedł twardy jak skała.:(:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Czy można użyć pół na pół (po 1 puszce)mleka skondensowanwgo słodzonego i nieslodzonego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Witam, a czy można użyć malin z puszki w zalewie zamiast świeżych ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lenka · 5 lat temu
    Polecam jest przepyszny!!! (^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Witam, zastanawiam się czy można spróbować zastąpić maliny truskawkami. Ktoś próbował? Właśnie szukam przepisu na tort a sezon na truskawki w pełni. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 5 lat temu
    Jak długo można przechowywać w zamrażalce ? Chciałabym zrobić w formie lodów w pudełkach tylko zastanawiam się jak długo można je później trzymać zamrożone ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Zamiast gorzkiej czekolady można użyć białej?