Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Lekkie, orzeźwiające ciasto malinowe bez pieczenia. Mocno malinowa, nie za słodka, kwaskowa warstwa na herbatnikach, pokryta warstwą jogurtu waniliowego i pokruszonymi ciasteczkami.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
Spód:
- 150g herbatników
- 60g masła
Warstwa malinowa:
- 700g malin
- 8 łyżek cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 1 galaretka malinowa
- 200g śmietany 30- 36%
Warstwa jogurtowa:
- 400g jogurtu waniliowego
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 40- 50g herbatników
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Przygotować warstwę malinową. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko.
- Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Ściągnąć garnek z pieca, dodać galaretkę w proszku i mieszać trzepaczką, aż galaretka się rozpuści.
- Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Resztę musu (powinno pozostać ok. 100ml) wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Do gotującego się musu malinowego dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i od razu do gorącego budyniu dodać gorącą galaretkę. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić do ostygnięcia.
- Gdy masa malinowa będzie chłodna, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, na co najmniej 1 godzinę.
- Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. (Uważać, aby nie zagotować). Dodać ok. 3 łyżek jogurtu waniliowego i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę jogurtu i wymieszać. Jogurt wylać na stężałą warstwę malinową. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Resztę herbatników pokruszyć i posypać nimi ciasto.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.