Sernik japoński

Niezwykle delikatny, puszysty, a zarazem kremowy sernik przygotowany na serku kremowym. Swoją konsystencją przypomina suflet. Sernik należy przygotować na serku kremowym, a nie na twarogu, czy quarku. Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje jasny i soczysty.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 8 porcji:
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 3 jajka
- 50g gęstego jogurtu naturalnego
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 70g cukru
- pół laski wanilii
- 10g mąki pszennej
- 10g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C (grzałka góra- dół).
- Oddzielić żółtka od białek.
- Serek kremowy przełożyć do miseczki i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę w 600W. (Pominęłam tę czynność).
- Wymieszać na gładką masę. Dodać jogurt i śmietanę i ponownie wymieszać trzepaczką.
- Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
- Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
- Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
- Zagotować wodę w czajniku.
- Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry. Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego.
Porada: Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.
Przepis pochodzi ze strony: wagashi-net.de
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.