Ciasto Amaretti

Czekoladowe ciasto z ciasteczkami amaretti. Zamiast mąki do ciasta dodaje się pokruszone ciasteczka. Ciasto jest wilgotne, czekoladowe, smakiem zbliżone do brownie z migdałami.
Jeśli użyjemy domowych ciasteczek upieczonych według przepisu: „Ciasteczka Amaretti” to ciasto będzie bezglutenowe.
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 300g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
- 5 jajek
- 160g cukru
- szczypta soli
- 90g kakao
- 250g gęstego jogurtu naturalnego*
Sposób przygotowania:
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz).
- 50g Amaretti połamać na kawałki i odłożyć na bok.
- Resztę ciasteczek przełożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka potłuc, aż cześć ciasteczek będzie pokruszona na bardzo drobno, a część na małe kawałki. Przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Odłożyć na bok.
- Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie wmieszać szpatułką amaretti z kakao. Na końcu wmieszać jogurt.
- Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i posypać odłożonymi, pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 160°C. (Piekłam 60min. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Na patyczku mogą przykleić się wilgotne okruszki ciasta, jednak ciasto nie powinno być mokre w środku).
Smacznego.
* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą użyć również Schmand.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: „Kuchen blitzschnell gemacht“.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.