Ciasto orzechowo- marchewkowe

Szybkie i proste ciasto orzechowe, które dzięki dodatkowi startej marchewki jest delikatnie wilgotne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Pomimo tego jest wysokie i puszyste. Jest również bezglutenowe i bezmleczne.
Składniki:
Ciasto:
- 400g marchewki
- 8 jajek
- 200g cukru
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 200g zmielonych migdałów
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Lukier kakaowy:
- 125g cukru pudru
- 20g kakao
- ok. 3 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub zmiksować przy użyciu robota kuchennego np. Thermomix). Odstawić na bok.
- Cytrynę umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a sok wycisnąć. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać orzechy z migdałami, skrobią ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać startą marchewkę.
- Kolejno dodać wymieszane orzechy i migdały, a następnie skórkę i sok z cytryny.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie szpatułką (lub łyżką drewnianą) do utartej masy.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. (Ciasta jest bardzo dużo. Pozostaje tylko trochę miejsca do brzegu formy. Nie ma jednak obawy, ciasto nie urośnie za dużo).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. i 10 min. w temperaturze 175°C. (Gdyby ciasto z góry za szybko się rumieniło, można przykryć je folią aluminiową. Po godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
- Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy.
- Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder wymieszać z kakao i gorącą wodą. Gotowy lukier wylać na ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego.
Przepis lekko zmieniony z książki: „Kuchen blitzschnell gemacht”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ponad 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.