Torcik ptysiowy

Torcik z ciasta parzonego przełożony pysznym budyniowym kremem: Crème Pâtissière, sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Lekki i pyszny deser.
Pyszny zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.
Składniki:
Ciasto parzone:
- 125ml mleka
- 125ml wody
- 100g masła
- 150g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 120g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 5 jajek
- szczypta soli
Crème Pâtissière:
- 5 żółtek
- 500ml mleka
- 80g cukru
- 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- ½ laski wanilii
Dodatkowo:
- owoce (u mnie ok. 250g borówki amerykańskiej. Można dać więcej.)
- 500g słodkiej śmietany 30- 36%
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
- Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasto robiąc spiralę. (Między okręgami należy pozostawić odstęp na ok. 1cm. Ciasto podczas pieczenia rośnie i odstępy się pozamykają).
- Piec ok. 25 min. w temperaturze 200°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
- Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
- Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
- Krem pozostawić, aż ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Chłodny krem wyłożyć na jeden blat ciasta. Posypać umytymi i osuszonymi owocami.
- Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na owoce. Przykryć drugim blatem ciasta.
- Ciasto przechowywać w lodówce. Dla dekoracji można posypać torcik z góry cukrem pudrem.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.