Ciasto piankowe z galaretką
Ocena użytkowników: 5 / 5






Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
- 60g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Pianka:
- 2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)
- 1 litr słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- ok. 500g świeżych truskawek
- 1 galaretka dowolnego koloru
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
- Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
- Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Jakie inne owoce poleca Pani do tego ciasta? Mogą być borówki a galaretka owoce leśne?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, może być taka kombinacja (nod)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanko, czy można pomieszać śmietankę 30% i serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę?
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można, ale nie dawałabym za dużo serka, aby nie było na zwarte.
- {"set":null,"list":{"4":0,"3":0,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,Chce dać zamiast truskawek jabłka, czy dodać coś do nich? Żeby nie wyszła papka
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Według mnie to jabłka tutaj nie pasują (wm)
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,
ile takie ptasie mleczko moze siedziec w lodowce ?- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kilka dni, dopóki truskawki będą świeże ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.jakiej wielkości foremki Pani tutaj użyła?:)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm. (Zawsze podaję wymiar formy w sposobie przygotowania ;) )
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo polecam, przepyszne i super wychodzi :)
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mniam (heart) :headphone o) 8-)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę dać 0,5 śmietany 36% i 0,5 śmietany 30%, czy lepiej ich nie mieszać i zdecydować się na jedna ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Lepiej zdecydować się na jeden rodzaj.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Chcę zrobić to ciasto i mam pytanie do tej pianki. Zawsze robiłam piankę z 2 galaretek i 0,5l śmietany + 500ml wody a tu jest z 1 litra i tylko 2 galaretki. To nie będzie lejące?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, nie będzie lejąca. Bita śmietana dobrze ubita jest sztywna. Galaretka ją jeszcze usztywnia. Będzie bardziej piankowa i lżejsza niż twoja ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzięki, tak zrobię, jak już zacznie się niedługo sezon truskawkowy. :)Zrobiłam z proporcji w przepisie, ale na tortownicy i wyszedł pyszny piankowy torcik. Użyłam brzoskwiń z puszki. Wizualnie ciasto ładnie się prezentowało (sama pianka miała kilka cm), tylko niestety zepsułam galaretkę, bo za szybko dałam i rozlała się. A byla taka ładna, niebieska. 😉 Muszę poszukać na Twojej stronie porad odnośnie galaretki, bo słabo mi wychodzi ten temat. Dziękuję za kolejny ciekawy przepis i pozdrawiam serdecznie. ☺
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Odnoście galeratki. Jeśli pianka dotyka szczelnie brzegów formy to można wylać ją płynną, chłodną na wierzch. Ja tak zawsze robię, że właśnie warstwę pod galaretką rozkładam dokładnie do wszystkich brzegów formy i później spokojnie wylewam na górę płynną, zimną galaretkę. Jeśli są szczeliny to trzeba chłodną galaretkę włożyć do lodówki, aż zacznie tężeć i dopiero wyłożyć na ciasto. (Trzeba do niej zaglądać, żeby za bardzo nie stężała).
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mam, niestety, formy z odpinanym brzegiem, ale rozważam wykonanie ciasta na tortownicy. Wg przelicznika form powinnam zrobić z ok. połowy proporcji - nie będzie to zbyt mizernie (wizualnie, bo smak na pewno ok) wyglądać? Ewentualnie, co myślisz o zrobieniu ciasta z tej proporcji w tortownicy i wykończeniu go z użyciem obręczy do tortu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak przeliczysz składniki na tortownicę według przelicznika, to wysokość ciasta pozostanie taka sama ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam 3 pytania:1. Czy ciasto da się w całości wyciągnąć bez uszczebku, czy też kroi się je w formie?2. Czy jedna puszka brzoskwiń wystarczy, jeśli używam ich zamiast truskawek?3. Czy gotowemu ciastu nic się nie stanie poza lodówką przez 2-3 godz. transportu w samochodzie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.1. Polecam formę z odpinanym brzegiem (jak tortownica, tylko prostokątna). Możesz też kroić w formie.2. Tak, duża puszka myślę, że wystarczy.3. Trzymane w formie przy takiej, chłodnawej pogodzie jak teraz wytrzyma. Najlepiej jak dojedziesz, włóż do lodówki.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto przepyszne, szybkie i proste w wykonaniu, znieknelo bardzo szybko. Polecam!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam! Czy zamiast 60 g mąki pszennej i 60 g mąki ziemniaczanej moge zastosować po prostu 120 g mąki pszennej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Do biszkoptu polecam dodać mąkę ziemniaczaną. Nie musi być połowa, ale chociaż 1/4 ilości mąki. Nadaje ona puszystości biszkoptowi.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam.Chcialabym zrobic podobna mase,ale z serka mascarpone (mam nadwyzki)ile by trzeba galaretek na 600 g serka? Prosze o pomoc.Pozdrawiam.k
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Upiekłam biszkopt i po ostygnięciu wydaje się dość suchy. Czy ma taki być i potem sam 'namoknie' (gdy wyłoży się piankę), czy go czymś lepiej jeszcze przed nałożeniem pianki nasączyć? :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Używam przepisu na ten biszkopt gdy robie torty. Nie nasaczam go ale można ale smaruje np.konfitura lub dżemem ... z nasaczaniem mozna nie raz przesadzic
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żeby nie wychodził suchy wystarczy odrobinę mniej dodawać mąki. Np zamiast półtorej szklanki mąki to tylko szklankę. Ładne wychodzą też wtedy rolady bo biszkopt jest sprężysty☺
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam! super:) na małą okrągłą brytfankę zostało mi pianki do miseczki:) co to za galaretka u góry??:) ja miałam truskawkową i wyszła czerwona a chciałam mieć różową więc pytam:) Polecam przepis:)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moniko, jeśli dobrze pamiętam to jest to rubinowa firmy Wodzisław ;)
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy gotowe ciasto wytrzyma mi dwie godziny bez lodówki? chciałam je przywieźć do znajomych
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, wytrzyma.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy można użyć mrożonych truskawek? :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie polecam. Nie będzie to ładnie wyglądać. Lepiej użyj np. brzoskwiń z puszki. Możesz dodać też galaretkę brzoskwiniową i zrobić brzoskwiniową piankę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się