Sernik malinowo- pomarańczowy

Przepis na dwukolorowy, aromatyczny sernik malinowo- pomarańczowy z polewą śmietanową.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 260g mąki pszennej
- 75g cukru
- 100g margaryny
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 750g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 125g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 40g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 10 sztuk malin (świeżych lub mrożonych. Mrożone należy wcześniej rozmrozić)
Polewa:
- 200g creme fraiche lub gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Margarynę, cukier, jajko, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy i wykleić spód i bok formy.
- Maliny rozdrobnić blenderem, albo rozgnieść widelcem na papkę.
- Przygotować masę serową. 4 jajka, 200g cukru i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając na małych obrotach, dodać stopniowo twaróg, słodką śmietanę, skórkę z pomarańczy i na końcu mąkę ziemniaczaną.
- Pół masy serowej wyłożyć na ciasto kruche. Do drugiej części dodać maliny, delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
- Creme fraiche wymieszać z jedną łyżką cukru pudru.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować creme fraiche i wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. W formie pozostawić do ostygnięcia.
- Najlepiej smakuje na drugi dzień.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 70 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.