Zawijaniec orzechowo- makowy

Bardzo smaczny zawijaniec drożdżowy z dużą ilością nadzienia. Zamiast suszonych moreli dałam tym razem suszone śliwki. To był bardzo dobry wybór. Śliwki świetnie pasują do masy makowej i dzięki nim masa jest jeszcze bardziej „soczysta”. Gorąco polecam.
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- ¼ litra mleka
- 70g cukru
- 42g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 50g miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100g orzechów włoskich
- 100g niesolonych orzechów nerkowca lub migdałów
- 100g suszonych moreli (u mnie śliwek)
- 250g masy makowej
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Z drożdży, ¼ litra lekko ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn. Przykryć i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąkę wsypać do dużej miski. Dodać miękkie masło, resztę cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, sól i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Orzechy zrumienić na patelni bez tłuszczu. Posiekać na drobno razem z morelami. Wymieszać z masą makową, miodem i jajkiem.
- Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 40x 50cm. Nadzienie rozsmarować na cieście pozostawiając odstęp od brzegów.
- Ciasto zwinąć w roladę od dłuższego boku.
- Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
- Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Zawijaniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować nim zawijańca.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 200°C. (Termoobieg: 175°C). Przed końcem pieczenia w razie potrzeby przykryć ciasto folią aluminiową.
Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur“.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
170 kcal Białko: 5g, Tłuszcz: 7g, Węglowodany: 22g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.