Sernik z serem ricottą i malinami

Pyszny, aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem serka ricotty. Ser ricotta nadaje sernikowi delikatności, a maliny wzbogacają jego smak.
Składniki:
- 300g mrożonych malin
- 150g mąki pszennej
- 250g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g masła lub margaryny
- 6 jajek
- 500g twarogu z wiaderka lub quarku
- 500g sera ricotta
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Sposób przygotowania:
- Maliny rozmrozić.
- Z mąki, 75g cukru, 2 łyżeczek cukru waniliowego, proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 jajka, pokrojonego na kawałki masła (lub margaryny) zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Spód tortownicy i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
- Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Pestki wyrzucić.
- 5 jajek ubić z 175g cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Kolejno, nie wyłączając miksera dodawać stopniowo sery i jeden budyń śmietankowy.
- Maliny wymieszać z drugim budyniem. Do malin dodać ¼ masy serowej i wymieszać.
- Na kruche ciasto wykładać na przemian masę serową z masą z malinami, robiąc kleksy łyżką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po 45 minutach pieczenia ewentualnie przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).
Uwaga: Sernik udekorowałam jogurtem malinowym wymieszanym z serkiem kremowych (1:1) i posypałam startą czekoladą.
Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Marmor- Käsekuchen mit Himbeeren”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
320 kcal/ 1340kJ Białko: 11g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 33g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.