Sernikobrownie

Napisz komentarz
Sernikobrownie

Pyszne ciasto, połączenie klasycznego brownie z masą serową. Wilgotne, mocno czekoladowe z cienką warstwą sernikową. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki na formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm:

Ciasto brownie:

  • 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 250 g twarogu sernikowego z wiaderka lub Quark (20%), temperatura pokojowa
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g cukru
  • 10 g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku, bez dodatku cukru

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie przygotować masę serową: Do osobnej miski przełożyć twaróg, jajko, cukier i budyń w proszku. Wymieszać energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.

Roztopiona czekolada z masłem (po lewo), masa serowa (po prawo):

2

  1. Dalej przygotować ciasto brownie: Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę.

3

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

4

  1. Masę serową rozłożyć łyżką na brownie, robiąc kleksy.
  2. Widelcem zrobić marmurkowy wzór. (Przeciągam widelec od dołu do góry, robiąc koliste ruchy).

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernikobrownie Sernikobrownie Sernikobrownie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!