Tort serowo-śmietankowy

Lekki torcik serowy na biszkopcie z dużą ilością serowo- śmietankowego nadzienia. Ten przepis to jeden z klasyków niemieckich: Käse-Sahne-Torte. Jest to sernik na zimno otulony biszkoptem z góry i dołu. Pyszne, lekkie ciasto. Można w nim pominąć brzoskwinie, jeśli chcemy czystą masę serową lub dodać np. morele, czy mandarynki z puszki.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm, wysokość tortu ok. 8 cm:

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka* lub Quark (20%)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (= 15 g) lub 8 listków żelatyny
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki (ok. 300 g)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i najlepiej przesiać. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chłodny przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  5. Przygotować masę serową: Brzoskwinie odsączyć na sitku, a następnie pokroić w drobną kostkę.
  6. Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 6 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
  7. W międzyczasie do miski przełożyć ser, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z połowy pomarańczy. Wymieszać trzepaczką (lub chwilę zmiksować) na gładką masę.
  8. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z resztą masy serowej.
  9. Osobno ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki brzoskwiń.
  10. Dolny blat biszkoptowy przełożyć na paterę (lub tortownicę), zacisnąć obręcz do tortu (lub obręcz tortownicy), wyłożyć całą masę serową i przykryć górnym blatem biszkoptowym.
  11. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
  12. Gotowe ciasto oddzielić nożem od obręczy i ściągnąć obręcz. Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.

Uwaga:

* Użyłam twarogu na sernik z wiaderka Włoszczowa, innym razem Quarku 20%.

Kuchnia

Kuchnia:

Niemiecka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort serowo-śmietankowy Tort serowo-śmietankowy Tort serowo-śmietankowy