Tort czekoladowo- bananowy


Skromny tort, który upiekłam na bierzmowanie, z nieskomplikowaną dekoracją. Jest to tort czekoladowy, składający się z czekoladowych blatów biszkoptowych, przełożonych kremem czekoladowym z serka mascarpone i czekolady gorzkiej, wzbogacony o kawałki bananów. Obłożony jest również czekoladowym kremem, ale tym razem z białej czekolady. Dekoracja jest prosta, z samych różyczek z kremu i pokruszonych bez. Taki jasny tort może być tortem na chrzest, komunię, bierzmowanie, czy jako tort urodzinowy.
Składniki na tort o śr. 20 cm i ok. 12 cm wysokości:
Biszkopt czekoladowy (składniki na 4 blaty, 2 tortownice o średnicy 20cm):
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 90 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 60 g masła
Poncz:
- ok. 230 ml soku pomarańczowego (z kartonu lub wyciśniętego z 2 pomarańczy)
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
- 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 banany
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
Krem mascarpone z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
Dodatkowo:
- kilka bez do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do kremu mascarpone z gorzkiej czekolady należy najpierw przygotować ganache z gorzkiej czekolady: Gorzką czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do kremu mascarpone z białej czekolady należy najpierw przygotować ganache z białej czekolady: Białą czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować biszkopt czekoladowy: Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło przełożyć do garnuszka i roztopić. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Następnie dodać startą czekoladę i zmiksować krótko.
- Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao, a następnie roztopione, płynne masło.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Upieczone biszkopty wystudzić na kratce kuchennej. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
- Banany obrać, pokroić na plasterki, przełożyć do miski i obtoczyć w soku z cytryny.
- Do schłodzonego ganache z gorzkiej czekolady dodać schłodzony serek mascarpone i 1 łyżkę przesianego cukru pudru. Całość zmiksować do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć ok. ⅓ kremu mascarpone z gorzkiej czekolady. W krem wcisnąć połowę plasterków banana. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Wyłożyć połowę pozostałego kremu czekoladowego. W krem wcisnąć resztę plasterków banana. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Rozłożyć resztę kremu czekoladowego, przykryć czwartym blatem i go nasączyć. (Jeśli macie obręcz do tortu, dobrze jest ją zapiąć, aby tort był prosty. Nie jest to jednak konieczne, bo kremy są stabilne).
- Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.
- Do schłodzonego ganache z białej czekolady dodać schłodzony serek mascarpone. Całość zmiksować do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Schłodzony tort posmarować niegrubą warstwą kremu mascarpone z białej czekolady. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki i ozdobić tort, kręcąc kółka. (Jeden rząd pozostawiłam bez różyczek, ponieważ zabrakło kremu, a w to miejsce powtykałam kawałki bez. Bezy na torcie miękną od wilgotnego kremu. Tort można udekorować bezami z dzień podania, jeśli nie chcemy, aby zmiękły. Ja zrobiłam dekorację dzień wcześniej. Kawałki bez na boku tortu mocno wcisnąć w tort, bo mogą odpadać. Jak odpadną ponownie włożyć lub jeśli mocno namokły, zastąpić nowymi ;)).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.