Tort wyspa


Tort wyspa to ostatnio bardzo popularny w necie tort z dużą ilością galaretki. Powstaje poprzez zrobienie w torcie wgłębienia, a wycięte kawałki ułożone są na torcie w kształcie gór. Wgłębienie wypełniane jest galaretką, tworząc głębokie morze. W necie jest dużo pięknych zdjęć tego rodzaju tortu. W tym przepisie pokażę Wam, jak taki tort przygotować, a na pewno każdemu wyjdzie inny. Czekam na zdjęcia Waszych pieknych arcydzieł ;)
Składniki (na tort o śr. 20cm i wysokości 9cm- poziom morza i 16cm- najwyższy szczyt):
Biszkopt kawowy (tortownica o śr. 20cm):
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 80 g mąki pszennej
- 65 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki gorącej wody
Krem czekoladowy:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 250 g śmietany 30- 36%
- 250 g mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
Poncz:
- ok. 100 ml zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
- 1 łyżeczka cukru
Masa maślana z mlekiem skondensowanym:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
- 100 g czekolady gorzkiej
Galaretka:
- 3 opakowania niebieskiej galaretki
- 600 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 banan
- żelki np. muszelki, żółwie, ryby itp.
- zielony barwnik spożywczy (u mnie w żelu Wiltona)
- biały barwnik spożywczy (u mnie w płynie Wiltona)
- ok. 4- 5 herbatników maślanych
- obręcz do tortu
- folia rantowa co najmniej 100mm wysokości (jeśli masz wysoką, szczelną obręcz to można pominąć)
- kawałek folii spożywczej
Sposób przygotowania:
- Gorzką czekoladę (do kremu czekoladowego) posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy).
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować biszkopt kawowy: Kawę rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach gorącej wody. Ostudzić. W miseczce wymieszać skrobię z mąką. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Ciasto może wyjść lekko poza formę. Nic nie szkodzi). Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie oddzielić nożem od formy, wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować poncz: Zaparzyć kawę i posłodzić. Ostudzić.
- Przygotować krem czekoladowy: Do schłodzonej śmietany z czekoladą dodać mascarpone i przesiany cukier puder. Całość zmiksować krótko, na średnich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Posmarować ok. ⅓ kremu czekoladowego, w krem wcisnąć plasterki banana. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować częścią kremu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Zapiąć wokół tortu obręcz, aby tort był równy.
- Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
- Odpiąć obręcz do tortu i wyciąć dwa duże kawałki tortu. Kawałki ułożyć na torcie, tworząc góry. (Patrz zdjęcie poniżej). Wstawić na czas przygotowania masy maślanej do lodówki.
- Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodkie mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem. Ok. 1 łyżki masy odłożyć na bok. Do reszty masy, dalej miksując na niskich obrotach, wlewać cienkim strumieniem, chłodną, ale płynną czekoladę.
- Tort posmarować czekoladową masą maślaną. Ułożyć wybrane żelki. Schłodzić. Następnie posmarować wybrane miejsca jasną masą. Wstawić do lodówki. (Pozostałą masę czekoladową zachować na później. Włożyć ją do lodówki, a przed ponownym użyciem ocieplić do temperatury pokojowej).
- Gdy masa stwardnieje, przygotować galaretki: Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, zużywając łącznie 600 ml gorącej wody (aby galaretka wyszła sztywna). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, aby zaczęła tężeć. (Należy do niej zaglądać).
- W międzyczasie owinąć tort folią rantową, posmarowaną lekko olejem. (Końce folii powinny na siebie zachodzić. Skleić je taśmą klejącą). Następnie zacisnąć obręcz do tortu.
- Lekko tężejącą galaretkę wlewać powoli do wgłębienia. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc, aby galaretka dobrze stężała.
- 2 herbatniki włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć jak najdrobniej. Do worka z okruszkami dodać trochę zielonego barwnika i ugniatając worek od zewnątrz, zabawić okruszki ciastek na zielono.
- Stężałą galaretkę przykryć kawałkiem folii spożywczej. Góry posypać zielonymi okruszkami ciasta. Ściągnąć folię spożywczą.
- Ściągnąć obręcz do tortu, a następnie folię rantową. (Jeśli folia przyklei się do galaretki, proszę użyć suszarki do włosów i ogrzać ostrożnie i krótko folię. Folia łatwo odejdzie).
- Odłożoną czekoladową masą można posmarować dół i boki tortu. Można obsypać okruszkami herbatników.
- Fale namalować białym barwnikiem (bezpośrednio z tubki) przy użyciu pędzelka.





Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.