Tort pociąg

Kolejna propozycja na nieskomplikowany tort na dziecięce urodziny. Składa się z dwóch ciast upieczonych w formie keksowej, najlepiej o długości 30 cm. Możecie upiec ulubioną babkę lub korzystając z podanego przeze mnie przepisu, upiec ciasto czekoladowe.

Ciasto pokryłam ulubioną przez moje dzieci masą budyniową z dodatkiem masy krówkowej, a następnie polałam polewą czekoladową. Część dzieci nie przepada za masami i w takim przypadku można z niej w ogóle zrezygnować, pokrywając ciasto samą polewą. Polewa również nie musi być taka jak w przepisie. To tylko moja propozycja. Można np. zrobić polewę z czekolad, ale w takim przypadku trzeba przygotować się z pewnością na zużycie kilku tabliczek.

Jak zrobić tort w wersji bezglutenowej proszę przeczytać w uwagach pod przepisem.

Składniki na ok. 30 porcji:

Ciasto czekoladowe: (Należy upiec dwa takie ciasta)

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 20 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masy krówkowej (opcjonalnie)
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 75 g kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 4- 8 łyżek mleka

Dekoracja:

  • okrągłe ciasteczka do zrobienia kół (np. typu oreo, przedzielone na pół i oddzielone od kremu)
  • prostokątne mini herbatniki jako okna
  • wafelek do lodów jako komin
  • pianki marshmallows (mini lub duże) jako dym
  • różnego rodzaju słodycze do wypełnienia wagonów np. czekoladki, m&m's, żelki
  • żelki w kształcie kabli/ pasków (paluszki Mikado lub czekoladki rurki After Eight) do połączenia wagonów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli chłodną czekoladę.
  3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem (margaryną) i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. W ten sam sposób upiec drugie takie samo ciasto.

2

  1. Pierwsze ciasto pociąć na 3 równe części. (Będą to 3 wagony).
  2. Drugie ciasto przeciąć w połowie. Następnie jedną połówkę przeciąć w proporcji ⅓ i ⅔. (Połówka drugiego ciasta to spód lokomotywy, najmniejszy kawałek ciasta to góra lokomotywy, a ⅔ z połowy to czwarty wagon. Patrz zdjęcie).

3

  1. Złożyć na chwilę lokomotywę. (Górną część lokomotywy ułożyć na dolnej). Górną część przyciąć, aby pasowała do dolnej.

4

  1. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń, a następnie masę krówkową (jeśli ją dodajemy).
  2. Wszystkie części posmarować masą budyniową. (Masy trochę pozostaje tak, że trzy wagony można dodatkowo przeciąć wzdłuż i przełożyć masą. Dobrze jest pozostawić 1 łyżeczkę masy do sklejenia pianek marshmallows na kominie).

5

  1. Części ułożyć na desce, która zmieści się w lodówce. Złożyć lokomotywę, układając najmniejszą część na połówce ciasta. (Tort jest bardzo długi. Dobrze rozplanować rozłożenie wagonów, aby zmieściły się na desce).
  2. Deskę z ciastem wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.
  3. Przygotować polewę czekoladową. Cukier puder wymieszać z kakao i przesiać. Masło (lub margarynę) roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier puder z kakao i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. (Mleka dodać tyle, aby polewa była na tyle płynna, by dało się nią polać ciasto. Nie powinna być jednak za rzadka).
  4. Po kolei oblać wszystkie części polewą czekoladową. (Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach należy pomóc sobie tylną stroną łyżeczki. Jeśli polewa zacznie gęstnieć, można ją chwilkę podgrzać, ewentualnie dodać troszkę mleka).

6

  1. Wagoniki połączyć np. paluszkami, żelkami w kształcie kabli/ pasków.
  2. Do polewy przyłożyć okrągłe ciasteczka jako koła. (Polewa jest klejąca. Ciasteczka same się przykleją).
  3. Brzeg wafelka posmarować masą budyniową. Ułożyć pianki marshmallows, sklejając je ze sobą przy pomocy masy budyniowej lub lekko zwilżyć je wodą. Wafel (jeśli jest płaski od spodu) ułożyć na polewie na przodzie lokomotywy lub wbić głęboko w ciasto (jeśli jest szpiczasty).
  4. Na wagonikach zrobić brzeg z czekoladek. (Układać nie za blisko brzegu, aby czekoladki nie zsunęły się). Do środka wagoników wsypać dowolne słodycze. Na lokomotywie można zrobić również okna np. z mini herbatników i reflektory z m&m'sów.
  5. Tort przechowywać w lodówce (do ok. 5 dni).

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej należy zamienić mąkę pszenną na taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl Farine firmy Schär. Użyć bezglutenowego proszku do pieczenia oraz wybrać bezglutenowe słodycze do dekoracji. Wafelek zamienić na bezglutenowy lub zrobić inny komin. Formy oprószyć mąką bezglutenową lub skrobią.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort pociąg Tort pociąg Tort pociąg