Drożdżowe pączki bezglutenowe przygotowane na uniwersalnej mące bezglutenowej. Pączki są naprawdę smaczne, miękkie i puszyste. Przygotowanie dobrego, bezglutenowego ciasta drożdżowego jest nie lada wyzwaniem. Wie o tym ten, kto się z nim zmierzył. To ciasto drożdżowe na pączki jest bardzo fajne i dobrze się z nim pracuje. Uważajcie, aby w miarę możliwości nie wgniatać w nie dodatkowej mąki, aby pozostało lekkie i delikatne. Wtedy pączki będą puszyste.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
400 g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej (użyłam Mehl- Farine firmy Schär) + trochę do podsypywania
250 ml mleka
42 g świeżych drożdży bezglutenowych
70 g cukru
2 jajka (rozmiar M)
1 żółtko
szczypta soli
70 g masła
Dodatkowo:
olej do smażenia (ok. 1 litra)
ulubiony dżem
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 5 łyżkami przesianej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki w misce dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką oprószoną mąką bezglutenową.
Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce w razie potrzeby obsypać mąką. Uważać, aby w ciasto nie wgniatać dodatkowo mąki. Im mniej mąki w cieście, tym pączki będą delikatniejsze) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut, aż podrosną.
Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2,5 minuty z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju.
Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
Pączki posypać cukrem pudrem. (Najsmaczniejsze są świeże. Najlepiej, aby zostały zjedzone w dzień przygotowania).
Robiłam z mąki bezglutenowej schar mix bread, bo tylko taką miałam. Wyszły super! Robiłam wszystko jak w przepisie. A formowało się kuleczki bardzo sprawnie 😊
Ja zamiast formować rękami oprószonymi mąką, natłiściłem je olejem , formowałem kulki, kładłem do wyrośniecia na papier do pieczenia Mam nadzieję że się nie przykleją do papieru.
Witam, przepis ekstra wyrabiałem ciasto czy jest ok ? Jeżeli ciasto po wyrabianiu robotem z hakami miało dobrą konsystencję. Czy zbyt długie wyrabianie robotem może zepsuć ciasto? Kulki super się formowały i nie wiem czy to dobrze? Bo w przepisie nie powinny na wstępie się tak dobrze formować? Bo były smaczne ale wyglądały na odrobinkę bardziej zbite?
Tak, ciasto powinno się wyrobić robotem. Wyrabiałam, aż będzie jednolite. Możliwe, że dałeś trochę więcej mąki. Tak na to wygląda jeśli lepiej się formowały i wyszly bardziej zbite.
W moim przepisie zamiast 2 jajek i jednego żółtka - stosuję 4 żółtka. Wprawdzie białka jaj ładnie wiążą ciasto, ale jednocześnie rozwadniają, stąd, pewnie zgłaszane problemy z konsystencją ciasta.
ja użyłam innej mieszanki i ciasto mi wyszło jak na naleśniki więc też nie było opcji formowania, musiałam kombinować i zagęszczać gumą guar i dodałam mąki jaglanej i jako tako ale też bez formowania smażyłam od razu kładąc ciasto na rozgrzany olej i jako tako wyszło, myślę, że tu kluczowe jest jaka jest mieszanka niestety każda będzie wymagała innej ilości płynu, z bezglutenowymi przepisami nie jest tak łatwo ...
Uzylam maki uniwerdalnej schar. I nie wyszlo. Dodalam wiec i wiecej dalej lejace. Niechcialzm dodawac jeszce wiecej bo ta maka xcale taka tania nie jestby w efekcie wuywalic. Ale Wyrzucilam to z placzem i zrobilal z maka do wypiekow chleba ale z wieksza iloscia i wtedy wyszły. Daleko im bylo do tych gluten owych, ale nadzialam je marmoladą trudkawkowa, polalam lukrem i dziecko bylo zadowolone. Ale pragne kiedys zrobic pączki miekkie i smaczne jak te glutenowe. Robilam mnóstwo wyoiekow bezglutenowychcale jeszce nic mi nigdy nie wyszlo tak nieudalnie jak to.. Ale niepoddaje sie