Pączki bezglutenowe (na uniwersalnej mące bezglutenowej)

47 Komentarzy
Pączki bezglutenowe

Drożdżowe pączki bezglutenowe przygotowane na uniwersalnej mące bezglutenowej. Pączki są naprawdę smaczne, miękkie i puszyste. Przygotowanie dobrego, bezglutenowego ciasta drożdżowego jest nie lada wyzwaniem. Wie o tym ten, kto się z nim zmierzył. To ciasto drożdżowe na pączki jest bardzo fajne i dobrze się z nim pracuje. Uważajcie, aby w miarę możliwości nie wgniatać w nie dodatkowej mąki, aby pozostało lekkie i delikatne. Wtedy pączki będą puszyste.

Składniki na ok. 14 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej (użyłam Mehl- Farine firmy Schär) + trochę do podsypywania
  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży bezglutenowych
  • 70 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 70 g masła

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (ok. 1 litra)
  • ulubiony dżem
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski.
  2. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 5 łyżkami przesianej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do mąki w misce dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  4. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką oprószoną mąką bezglutenową.
  5. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce w razie potrzeby obsypać mąką. Uważać, aby w ciasto nie wgniatać dodatkowo mąki. Im mniej mąki w cieście, tym pączki będą delikatniejsze) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut, aż podrosną.

2

3

  1. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2,5 minuty z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju.
  2. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
  4. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
  5. Pączki posypać cukrem pudrem. (Najsmaczniejsze są świeże. Najlepiej, aby zostały zjedzone w dzień przygotowania).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 14

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki bezglutenowe Pączki bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 dni temu
    Czy mozna uzyc drozdzy w proszku zamiast swiezych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 dni temu
      Na pewno, dałabym 2 paczuszki, czyli 14 g drożdży instant. Należy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników na ciasto i je zagnieść.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 miesięcy temu
    Wyszły super, dzięki!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 9 miesięcy temu
    Pączki robiłam pierwszy raz, podeszłam bardzo sceptycznie…wciam już 3 go 😁 niebo w gębie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 9 miesięcy temu
    Robiłam z mąki bezglutenowej  schar mix bread, bo tylko taką miałam. Wyszły super! Robiłam wszystko jak w przepisie. A formowało się kuleczki bardzo sprawnie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 9 miesięcy temu
    Można dodać nadzienie do  zagniatanych kulek? Czy koniecznie trzeba dodać po usmażeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Czy mogę dodać mąkę kukurydziana ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 9 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis. Pączki bardzo miękkie i puszyste. Użyłam mąki Uniwersalnej z Glutenexu. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    A jeszcze jedno cukier trzcinowy może być ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    Witam, czy octu można dodać do pączków bo nie mam nic alkoholu w domu 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ADRIAN · 2 lat temu
    Ja zamiast formować rękami oprószonymi mąką, natłiściłem je olejem , formowałem kulki, kładłem do wyrośniecia na papier do pieczenia Mam nadzieję że się nie przykleją do papieru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KasiaM · 2 lat temu
    udały się. Pyszne. Dodałam łyżkę spirytusu żeby nie chlonely tłuszczu. Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrian · 2 lat temu
    Witam, przepis ekstra wyrabiałem ciasto czy jest ok ? Jeżeli ciasto po wyrabianiu robotem z hakami miało dobrą konsystencję. Czy zbyt długie wyrabianie robotem może zepsuć ciasto? Kulki super się formowały i nie wiem czy to dobrze? Bo w przepisie nie powinny na wstępie się tak dobrze formować? Bo były smaczne ale wyglądały na odrobinkę bardziej zbite?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, ciasto powinno się wyrobić robotem. Wyrabiałam, aż będzie jednolite. Możliwe, że dałeś trochę więcej mąki. Tak na to wygląda jeśli lepiej się formowały i wyszly bardziej zbite.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Wyszły super,3x robiłam ale troszkę mąki dosypywałamDziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wika Head · 2 lat temu
    W moim przepisie zamiast 2 jajek i jednego żółtka - stosuję 4 żółtka. Wprawdzie białka jaj ładnie wiążą ciasto, ale jednocześnie rozwadniają, stąd, pewnie zgłaszane problemy z konsystencją ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 2 lat temu
    Nie wyszły. Robiłam zgodnie z przepisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Super przepis. To były moje pierwsze pączki w życiu, więc stres był, ale nie potrzebnie - udały się rewelacyjnie. Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 3 lat temu
    zapomnialam dodać ze na smalcu byly lepsze niz na oleju
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 3 lat temu
    swietny przepis dolozylam do niego 50g spirystusu wyszly boskie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Mąki trzeba zdecydowanie więcej, za mokre ciasto, nawet gdy się opruszy ręce mąką z ciasta nie da się formować kulek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Proszę tylko uważać, że im więcej mąki tym pączki będą bardziej zbite i mniej smaczne.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 3 lat temu
        ja użyłam innej mieszanki i ciasto mi wyszło jak na naleśniki więc też nie było opcji formowania, musiałam kombinować i zagęszczać gumą guar i dodałam mąki jaglanej i jako tako ale też bez formowania smażyłam od razu kładąc ciasto na rozgrzany olej i jako tako wyszło, myślę, że tu kluczowe jest jaka jest mieszanka niestety każda będzie wymagała innej ilości płynu, z bezglutenowymi przepisami nie jest tak łatwo ...
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Tak, masz rację. Gtowe mieszanki bezglutenowe bardzo różnią się od siebie niestety. Ja użyłam Schär Farine jak podałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Zrobilal wszystko kroku po kroku a ciasto lejace non stop. Jestem wciekla. Obiecalam dziecku paczku a wyszlo g.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jakiej mąki użyłaś? Ciasto jest klejące, jak napisałam, ale nie lejące.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 3 lat temu
        Uzylam maki uniwerdalnej schar. I nie wyszlo. Dodalam wiec i wiecej dalej lejace. Niechcialzm dodawac jeszce wiecej bo ta maka xcale taka tania nie jestby w efekcie wuywalic. Ale Wyrzucilam to z placzem i zrobilal z maka do wypiekow chleba ale z wieksza iloscia i wtedy wyszły. Daleko im bylo do tych gluten owych, ale nadzialam je marmoladą trudkawkowa, polalam lukrem i dziecko bylo zadowolone. Ale pragne kiedys zrobic pączki miekkie i smaczne jak te glutenowe. Robilam mnóstwo wyoiekow bezglutenowychcale jeszce nic mi nigdy nie wyszlo tak nieudalnie jak to.. Ale niepoddaje sie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 3 lat temu
      Trzeba więcej mąki, na wyczucie, mnie też to samo wyszło, dodałam mąki i jest lepiej