Rogaliki serowe z powidłami

40 Komentarzy
Rogaliki serowe z powidłami

Bardzo kruche, a nawet powiedziałabym przypominające ciasto francuskie, delikatne rogaliki serowe z marmoladą lub powidłami. Rogaliki posypane są z góry cukrem pudrem. Samo ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Dzięki słodkiemu nadzieniu smakują wyśmienicie nawet bez posypywania cukrem. Moja mama robiła te rogaliki z twarogiem. Ja robię je z serkiem kremowym typu Philadelphia. Może być też inny serek twarożkowy byle nie był kwaśny i był w miarę gęsty.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g twarogu zmielonego lub serka kremowego typu Philadelphia, zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • ok. 200 g marmolady lub powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
  3. Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.

2

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).

3

  1. Na każdy trójkąt nałożyć ok. ⅔ łyżeczki powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Dobrze skleić, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

4

5

  1. Przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki resztą jajka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  3. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 32

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Rogaliki serowe z powidłami Rogaliki serowe z powidłami Rogaliki serowe z powidłami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 dni temu
    Wydaję mi się że za dużo jest masła w przepisie. Są bardzo tłuste 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Wyszły przepyszne, rozpływają się w ustach. Polecam, upiekę na 100 %ponownie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena :) · 3 lat temu
    .....zapomniałaś o chłodzeniu ciasta (takiego), to bardzo ważne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Witam, czy że zwykłym twarogiem się udadzą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 4 lat temu
    Piekły się w roztopionym tłuszczu. Temperatura 180°zbyt niska chyba. Dałam 200°i się upiekły szybciej. Bardzo tłuste rogaliki, nie smakują mi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ew · 3 lat temu
      Piec trzeba w piekarniku a nie smażyć na tłuszczu !! !
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gosiak · 1 lat temu
        Teresie chyba chodziło o to, że się tłuszcz wytopił i się w tym tłuszczu piekły, a nie smażyła ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Moje rogaliki się pięka ale jakoś się rozplywaja hmm.. Mam nadzieję że wyjdą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Jak dlugo moga lezec rogaliki ? Na drugi dzień będą tak samo świeże?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 5 lat temu
    nie dodajemy cukru do ciasta na etapie wyrabiania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Ale pyszne rogaliki, już raz robiłam. Niedługo zrobię na urodziny synka. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 10 lat temu
    Witam serdecznie, Zwracam sie do pani z pytaniem czy do tego przepisu nie nalezy dodac drozdzy lub proszku do pieczenia? Z gory dziekuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 11 lat temu
    Rogaliki smakowały wszystkim, ale najlbardziej dzieciom. Łatwy przepis. Polecam szczerze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majcia · 12 lat temu
    Czy zamiast serka kremowego typu Philadelphia mogę użyć serka w "wiaderku"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 12 lat temu
    pani Joanno ja mam troszke inny przepis czy może mi pani powiedziec czy on jest dobry bo jeszcze nie pikłam
    *PÓŁ Z POŁOWY DROŻDŻY
    *PÓŁ MASŁA
    *2 SZKLANKI MĄKI
    *1 JAJKO
    *NIECAŁA SZKLANKA MLEKA
    *SZCZYPTA SOLI
    CUKIER PUDER (POSYPKA)
    PROSZE O SZYBKOM ODPOWIEDZ
    Izabela
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie mogę Ci dać gwaracji, że przepis jest dobry jeśli go nie robiłam ;) Patrząc na składniki to jest to zwykłe ciasto drożdżowe bez cukru. Dodałabym chociaż szczyptę cukru do zaczynu i nie wiem, czy ilość mąki nie jest trochę za mała. Zobaczysz przy wyrabianiu ciasta, czy się bardzo klei.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    ale sie umęczyłam :) to był mój pierwszy raz z takim ciastem. Kuchnia wyglądała jak pobojowisko! :) Ale mąż powiedział, ze niebo w gębie. ponieważ nie miałam konfitury zrobiłam tak: śliwkę suszoną umazałam Nutellą i ciach na trójkącik :) obawiam się, że mąż teraz bedzie chciał takie cuda częsciej zajadać ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Widenna · 12 lat temu
    Fajny przepis, podobny tylko bez jajka i 200 gr mąki oraz Danio zamiast mielonego sera krąży po mojej rodzinnej wsi jako ten najtrudniejszy (giggle) Niewiele Pań jest w stanie uzyskać efekt listkowania w stopniu zadowalającym, a ponoć sekret tkwi w dosypaniu jak najmniejszej ilości mąki przy wałkowaniu, co przy okrutnie klejącym się cieście jest prawie awykonalne :) Moja teściowa robi fantastyczne, mnie udały się raz. Z twojego przepisu wyszły niezłe ;) Tylko ja nie potrafię rolować rogalików!!! (:| Wybrałam więc naszą, prostszą formę, czyli ciasto na kwadraty, w środek konfitura i zlepić przeciwległe rogi. U nas(śląsk) nazywają się SZPLITRY i zawsze są z domową konfiturą jabłkową, której przepis też jest nasz, wiejski :)
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Dokładnie, zgadzam się. Ważne, żeby nie dodawać za dużo mąki, bo się nie będzie listkować i ciasto nie będzie tak delikatne. Jajko w moim przepisie też można pominąć ;) . Raz zamiast połowy jajka dodałam z rozpędu całe jajko i też tak samo wyszło (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula. · 13 lat temu
    Czy gdybym dodała jabłka lub śliwki, wyszłyby równie smaczne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 13 lat temu
    pięknie listkujące się ciasto! uwielbiam takie maleństwa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    urocze. idealne do popołudniowej kawy na Dzień Babci kochanej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    ale pysznosci:) rogaliki wygladaja cudownie:)