Ciasteczka biszkoptowe z makiem
Przeglądając przepisy z kalendarza natrafiłam na ten przepis. Nigdy nie piekłam tych ciasteczek, a że kupne nam smakują, postanowiłam je zrobić. Biszkoptowe ciasteczka przełożone domową marmoladą. Można posypać je makiem lub też nie. Najlepiej po przełożeniu przykryć je ściereczką i zostawić do dnia następnego. Będą wtedy bardzo mięciutkie. Takie, jakie być powinny. Mięciutkie biszkoptowe krążki z makiem, a w środku pyszna marmolada domowej roboty.
Składniki:
- 3 jajka
- 130g mąki pszennej
- 100g cukru
- suchy mak (ok. 2- 3 łyżek)
- ok. 200g marmolady
Sposób przygotowania:
- Całe jajka ubić z cukrem na parze. (Ubijać co najmniej 5 minut). Ubite jajka zdjąć z pieca.
- Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formując okrągłe ciasteczka. Nakładać niecałą łyżeczkę ciasta, robiąc dość duże odstępy pomiędzy ciasteczkami.
- Powierzchnię ciasteczek posypać makiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C na jasny, złocisty kolor.
- Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając marmoladą.
Uwaga:
Radziłabym raczej wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jeśli smarujecie margaryną to dobrze nasmarujcie blachę. W przepisie jest podane, aby nasmarować tłuszczem, ale ja spróbowałam jedną blachę ciastek upiec na margarynie, drugą na papierze i z papieru łatwiej ciasteczka odchodzą.
Przepis pochodzi z kalendarza.
Czas przygotowania: |
około 30 min. | |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 10- 15 min. | |
Liczba sztuk: |
około 25- 30 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | niski |