Rogaliki krucho- drożdżowe (2)

149 Komentarzy
Rogaliki krucho- drożdżowe

Rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z marmoladą lub powidłami w środku. Ciasto jest mało słodkie. Osładza je nadzienie oraz posypka cukrowa z wierzchu.

Za przesłanie przepisu serdecznie dziękuję Pani Grażynie.

Składniki na 32 sztuki:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • marmolada lub gęste powidła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2

  1. Ciasto podzielić na cztery równe części.

3

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  2. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

4

5

6

  1. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  2. Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

  • Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 32

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Rogaliki krucho- drożdżowe Rogaliki krucho- drożdżowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Polecam z całej mocy,pychota.Same się robią,czasu niewiele poświęcasz a efekt zaskakuje🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Tak, zgadzam się, rogaliki robiłam kilkakrotnie i zawsze wychodzą przesmaczne 😁, Cukrem nigdy nie posypuję, są dosyć słodkie, Rogaliki polewam  natomiast czekoladą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    Robię je już kolejny raz!!Te rogaliki są absolutnie doskonałe👍👏Minimum pracy.Maximum smaku.....a tyłek rośnie 🤣🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 2 lat temu
    Co prawda nie upiekłem rogalików ale skorzystałem z przepisu na ciasto ,z tym że zastosowałem mąką razową i dodałem kakao (problemy z cukrzycą) ciasteczka do kawy wyszły znakomicie , a po dobraniu odpowiednich foremek również na choinkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 2 lat temu
    Rogaliki są przepychota! Zrobiłam na próbę z konfiturą pomarańczową i drugie z nutellą dodając skórkę pomarańczową, orzechy i migdały. Polecam spróbować, bo są wyśmienite i idealne na nadchodzące święta!! Dziękuję za przepis. WESOŁYCH ŚWIĄT 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Rogaliki przepyszne ciasto delikatne i chrupiące po upieczeniu, serdecznie polecam.Ja podzieliłam na osiem części i wyszly wtedy mniejsze, dla dzieci idealne i krótszy czas pieczenia 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Najlepsze przepisy! Nigdy nie zawiodły 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    My też dziś po raz pierwszy i są przepyszne 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Rogaliki rewelacyjne. Zrobiliśmy z czekoladą i konfiturami. Zniknęły w oka mgnieniu. Następnym razem zrobimy z większej ilości produktów. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Rogaliki robilam z tego przepisu po raz pierwszy. Wyciągnięte z piekarnika  około  godziny temu a już połowy niema. Są przepyszne. Oczywiście  dodałam  do ciasta trochę cukru,  bo czytałam  komentarze innych.  Są obłędne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arleta · 2 lat temu
    Mam problem, rogaliki mi się rozwinęły :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 2 lat temu
    Polecam, korzystałam z tego przepisu wielokrotnie, są idealne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Super przepis, rogaliki smaczne dziękuję za przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 2 lat temu
    Przepis na rogaliki idealny . Polecam😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Rogaliki wyszły pyszne! Wszyscy zachwyceni. Przepis na stałe zagości w naszej rodzinie. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Werka · 2 lat temu
    Wyszły super! Jednak następnym razem dam więcej cukru - dobrze, że czekolada w środku i na wierzchu nadrabia ze słodkością 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Przepis idealny. Polecam. Rodzina zachwycona🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 2 lat temu
    ogólnie rogaliki wyszły bardzo dobre ale uważam że za mało cukru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Dzień dobry, czy ciasto można zostawić w lodówce na noc?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kaja · 2 lat temu
      Tak, robiłam te rogaliki wiele razy i zwykle robię ciasto na noc a piekę na następny dzień 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 2 lat temu
    Mi też wyszły bardzo dobre choć miałam połowę mniej masła niż w przepisie 😅