Niskowęglowodanowa, czekoladowa babka bez mąki. Łatwa i szybka do przygotowania. Jest mocno czekoladowa, wilgotna, choć kruszy się przy krojeniu (w końcu na samych migdałach) i nie za słodka. Na pierwszych 3 zdjęciach jest babka z czekoladą 70%. Można ją zrobić również z dodatkiem czekolady 85%, ale będzie wtedy bardziej wytrawna w smaku. Dwa ostatnie zdjęcia to babka na czekoladzie 85%, gdzie 30 g zmielonych migdałów zastąpiłam kakao. Najsmaczniejsza w duecie z polewą czekoladową.
Makro ciasta z czekoladą 70% (1 z 15 kawałków): 328 kcal, B: 7,5g, T: 28,5g, W: 8,6g (W netto: 7,2g).
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g masła
140 g czekolady gorzkiej (70% lub 85% zawartości kakao)
140 g erytrytolu
330 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej lub 300g mąki migdałowej nieodtłuszczonej i 30g kakao)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej (70% lub 85% zawartości kakao)
50 g masła
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać zmielone migdały z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Całe jajka z erytrytolem ubić na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową. Na końcu dodać migdały z proszkiem i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy, trzymając za wystający papier do pieczenia, na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie i lekko zgęstnieje, polać nią ciasto.
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Liczba porcji:
ok. 15
Trudność:
łatwa
Koszt:
średni
Tutaj babka mocno czekoladowa, "wytrawna" w smaku na czekoladzie 85% kakao, 300 g zmielonych, blanszowanych migdałów i 30g kakao:
Jaką czekoladę kupić do tego ciasta? W sklepie bez cukru jest 100% Lindt bardzo drogo lub wawela z maltitolem 70% lub inne ze stewią. Stewia wiem, że nie jest dobra do pieczenia o maltitolu nic nie wiem. Prosze o radę.
Ja kupuję czekoladę najczęściej w Lidlu firmy J.D. Gross lub Aldi Moser Roth. Jest to zwykła czekolada bez słodzideł, z normalnym cukrem, ale wysokoprocentowa.