Ciasto Dakłas (Dacquoise)

52 Komentarzy
Ciasto Dakłas

Pyszne, słodkie, kremowe ciasto na kakaowym spodzie, z delikatnym kremem krówkowym z dodatkiem daktyli i orzechów oraz delikatną, chrupiącą bezą. Ciasto jest przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 70 ml wody, temperatura pokojowa
  • 20 g kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 3 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Krem krówkowy:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 250 g masy krówkowej z puszki, schłodzonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek

Do posypania:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę.
  4. Suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach lub delikatnie trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Formę umyć i ponownie wyłożyć papierem do pieczenia (wykładając spód i boki formy).
  8. Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  9. Pianę bezową wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, w temperaturze 130°C (najlepiej termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć za papier ostrożnie z formy.
  10. Przygotować krem krówkowy: Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Wymieszać w misce. Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo po łyżce masę krówkową, miksując do połączenia. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką daktyle z orzechami.
  11. Do formy włożyć ciasto kakaowe. Wyłożyć krem krówkowy, przykryć bezą i lekko docisnąć.

2

  1. Ciasto schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce (można na noc).
  2. Gotowe ciasto oprószyć kakao.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto Dakłas Ciasto Dakłas Ciasto DakłasCiasto Dakłas
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Ej w składnikach na ciasto jest cukier a w opisie przygotowania już nie. Teraz mam ciasto bez cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Nie mogę zdjąć bezy z papieru do pieczenia.Próbowałam nożem oddzielić i nic... wszystko się łamie...co robić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dar · 1 lat temu
    Zrobiłam, jest przepyszny , polecam.😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Witam. Pierwszy raz piekę to ciasto i mam wątpliwość, czy ustawić sam termoobieg czy grzanie góra dół+termoobieg?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Łyczkowska · 1 lat temu
    Czy można zastąpić daktyle rodzynkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Bezę i biszkopt pozostawić do ostygnięcia w piekarniku czy poza nim? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 1 lat temu
    Przepychota, najlepsze jakie jadlam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Manicia · 1 lat temu
    Czy mozna dzien wczesniej upiec biszkopt i bezę a nastepnego dnia tylko zrobic krem i zlozyc? I jak przechowac upieczona beze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można. Bezę trzeba chronić przed wilgocią. Można zostawić ją w zamkniętym piekarniku lub zamknąć w czymś np. dużym, plastikowym pojemniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Czy masa po dodaniu kajmaku robi się rzadsza bo nie wiem czy tak ma być czy coś złe zrobiłam ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, trochę się rozrzedzi. Ważne, żeby przy dodawaniu kajmaku miksować krótko, tylko do połączenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Witam super przepis, a gotowe ciasto w lodówce jak przechowywać żeby beza była nadal chrupka?(w pojemniku plastikowym na ciasto czy bez niczego) Pozdrawiam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Beza zmięknie, nie zapobiegniemy temu, bo masa od spodu jest wilgotna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 1 lat temu
      Ja kładą beze w dzień kiedy mam mieć gości 🤭
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Chyba najlepsze ciasto jakie jadłam. Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Ciacho przepyszne, wszystko zrobione zgodnie z przepisem. Polecam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karmelek · 1 lat temu
      Ja tak samo! Ale jak ktoś chce, można coś zmodyfikować wg gustu (np. moja córka nie lubi orzechów włoskich)... Ale mi smakuje wybornie dokładnie w podanej wyżej wersji. Bomba!!!
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Janina · 1 lat temu
        Ciasto przepyszne  właśnie robię już.3 raz  polecam