Ciasto Dakłas (Dacquoise)

50 Komentarzy
Ciasto Dakłas

Pyszne, słodkie, kremowe ciasto na kakaowym spodzie, z delikatnym kremem krówkowym z dodatkiem daktyli i orzechów oraz delikatną, chrupiącą bezą. Ciasto jest przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 70 ml wody, temperatura pokojowa
  • 20 g kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 3 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Krem krówkowy:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 250 g masy krówkowej z puszki, schłodzonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek

Do posypania:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę.
  4. Suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach lub delikatnie trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Formę umyć i ponownie wyłożyć papierem do pieczenia (wykładając spód i boki formy).
  8. Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  9. Pianę bezową wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, w temperaturze 130°C (najlepiej termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć za papier ostrożnie z formy.
  10. Przygotować krem krówkowy: Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Wymieszać w misce. Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo po łyżce masę krówkową, miksując do połączenia. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką daktyle z orzechami.
  11. Do formy włożyć ciasto kakaowe. Wyłożyć krem krówkowy, przykryć bezą i lekko docisnąć.

2

  1. Ciasto schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce (można na noc).
  2. Gotowe ciasto oprószyć kakao.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto Dakłas Ciasto Dakłas Ciasto DakłasCiasto Dakłas
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 dni temu
    Ciasto jest wyśmienite! Na każdej imprezie robi furrorę!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ojpyitrhtsdx · 1 miesięcy temu
    czy ten krem nie wychodzi mdły?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 1 miesięcy temu
    To ciasto jest super robiłam na Sw. Zmarłych wszyscy bardzo chwalili i prosili o przepis dziękuję za udostępnienie i za nie długo będę robić na 23.11na moje imieniny pozdrawiam serdecznie ❤️🫶
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 miesięcy temu
    Już kilkakrotnie robiłam z tego przepisu i zawsze wychodzi idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 miesięcy temu
    Mi ten spód czekoladowy nie wyrósł, wyszedł mi kompletnie płaski naleśnik 🙄Czy to ciasto ma być takie rzadkie jak się go wlewa na blaszkę? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 2 miesięcy temu
    Czy ktoś miał taką sytuację, że spód ciasta w jednym rogu nie wyrósł? Piekłam 3 razy, w 2 różnych piekarnikach i za każdym razem to samo… Co może być przyczyną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 5 miesięcy temu
    Dlaczego w tytule jest podana wymowa nazwy ciasta a w nawiasie nazwa ciasta?Trochę więcej szacunku dla j. angielskiego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 5 miesięcy temu
      Michale - ignorancie - to nazwa francuskiego tortu bezowego. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Halina · 5 miesięcy temu
      To chyba jednak z  francuskiego.  Trochę więcej szacunku dla j. obcych. 😉 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Margolcia · 1 miesięcy temu
      Jak już o szczegółach to j.francuski.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 miesięcy temu
    Ja to ciasto robię w wersji kawowej i bez orzechów czy daktyli. Wychodzi obłędne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 miesięcy temu
    Przepyszne ciasto! Świetny przepis ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 miesięcy temu
    Przepyszne ciasto, bardzo się prezentuje. Kazdy był nim zachwycony . Aczkolwiek mega słodkie, a nie każdy takie lubi. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 miesięcy temu
    Czy mozna suszyć bezę dłużej żeby nie było pianki w środku a była cała krucha? Jak osiągnąć taki efekt? 😀
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Obniżyłabym temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem i suszyła ok. 3 godzin.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 miesięcy temu
    A jak na 0,5l śmietanki to ile tej masy krowkowej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorka · 11 miesięcy temu
    Rewelacyjne ciasto,super dokładny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 miesięcy temu
    Hejka :) proponuję robić beze na blaszce przewróconej do góry czeli na dnie zewnętrznej strony. Kładziemy papier do pieczenia na to ubite białka i do piekarnika. Nie kruszy się przy wyciąganiu:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 miesięcy temu
    Super ciacho, ja dla przełamania smaku na biszkopt daję dżem z czarnej porzeczki, następnie krem i bezą. Palce lizać 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 miesięcy temu
    Witam. Czy do masy mozna dodać zelatyne? Jak tak to ile? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monia · 8 miesięcy temu
      Ja dodałam 1 łyzke żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl wody i ładnie się trzymało 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 miesięcy temu
    Pyszniutkie ciacho, właśnie robię.Mam pytanie czy pozostałą masę krówkową mogę zamrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Wydaje mi się, że można. Osobiście nie mroziłam, bo może stać do tygodnia (a może i dłużej) w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciasto · 11 miesięcy temu
    A czym można zastąpić orzechy? (alergia) Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Można pominąć, albo dodać posiekane migdały jeśli można je jeść.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 miesięcy temu
    Super ciasto , wspaniale w smaku. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 miesięcy temu
    Ej w składnikach na ciasto jest cukier a w opisie przygotowania już nie. Teraz mam ciasto bez cukru.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Jest podane w p. 3: "Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę."