Polewa czekoladowa
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa](/images/content/882/polewa_czekoladowa_2.jpg)
Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.
Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy", "Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".
Składniki:
- 100g masła lub margaryny
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Sposób przygotowania:
- Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
- Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
![Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa](/images/content/882/polewa_czekoladowa_3.jpg)
![Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa](/images/content/882/polewa_czekoladowa_4.jpg)
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- ...
- Następne →