Polewa czekoladowa
Ocena użytkowników: 5 / 5







Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.
Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy", "Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".
Składniki:
- 100g masła lub margaryny
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Sposób przygotowania:
- Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
- Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepszy przepis na polewę! Za każdym razem robię na margarynie i zawsze wychodzi pyszna i szklista! Dodaję zawsze więcej mleka żeby była bardziej płynna. Wszyscy domownicy ją uwielbiają.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsza polewą jaką robiłam. Dziękuję.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(heart) Polewa pyszna. I tak jak podano błyszczy się i pięknie rozprowadza. Zrobiłam z masłem. Pamiętajcie nie gotujcie. Naprawdę polecam
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszła super, robie kolejny raz bo to najlepszy przepis, a robiłam wiele.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ta polewa to Mistrzostwo Świata. Zrobiłam ją do poświątecznych bajaderek. Już zostanie w moim przepiśniku. !!!
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super w smaku i łatwa w przygotowaniu, dziękuję; ))
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jestem zachwycona, polewą gęsta, błyszcząca i przepyszna. Piekę od wielu lat, ale moje odkrycie polewą gotowa w mniej niż 5 minut, polecam każdemu
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.polewa jest bardzo dobra i prosta, dziekuje za przepis :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Idealna❤
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zamiast kakao można użyć czekoladę do picia. Z powodu braku kakao w domu tak zrobiłam i też wyszło super do sernika. Wesołych Świąt wszystkim.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Porażka. Margaryna oddziela się od kakaa. Nie polecam....
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oddziela sie jesli sie zagotuje.... NIE wolno zagotowac!
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z maslem jest ok. Nic sie nie oddziela
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy polewa po zastygnięciu pozostaje błyszcząca?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja :) polecam :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy dla "blondynki"( nie posiadajacej wagi) możnaby uprościć jeszcze bardziej i podać przelicznik na łyżeczki i szklanki :$ zapowiada się smakowicie ale czy będzie smakować do sernika.. na zimno?
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dla mnie waga kuchenna to podstawa. Ale niech będzie. Podaję na oko. Pół kostki masła (jeśli kostka to 200g), szklanka cukru pudru, 6 łyżek kakao i mleko jak podane.
Do sernika jak najbardziej ta polewa się nadaje.- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.bardzo dziekuję ☺️ przepychota wyszło
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dla Pani, nie oznacza to że dla każdego.. ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szybka w wykonaniu i świetnie smakuje.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Idealna i przepyszne (nod)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A mleko to jakie do tej polewy? Pytam czy mleko w proszku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mleko zwykłe ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co w przypadku gdy pododania mleka rozwarstwiła mi się i tłuszcz pływa osobno a gęsta masa kakaowa osobno?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodaję w kolejności: mleko już z masłem w rondelku roztapiam, cukier puder mieszam z kakao na sucho w innym naczyniu, gdy masło się roztopi mieszając dodaję sypkie, dokładnie wymieszam. Raz mi się rozwarstwiło, należy podgrzewając na małym ogniu intensywnie mieszać. pzdr
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodaj jeszcze kapkę mleka i wymieszaj mocno - będzie ok ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.pycha, minutka i gotowe :)
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetna i pyszna
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy polane tą polewą pralinki należy później przechowywać w lodówce czy na tyle dobrze zastyga że spokojnie mogą leżeć poza lodówką (np przez kilka godzin, chodzi o podanie dla gości czyli czy przy czasie 5-6h poza lodówką się nie rozpuści)?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ta polewa jest miękka i lekko klejąca nawet po schłodzeniu w lodówce. Do pralinek nadaje się czekolada.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.NAJLEPSZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
- ← Poprzednie
- 1
- ...
- 6
- 7
- 8
- 9
- Następne →