Sos czekoladowy z daktyli

Zdrowy sos lub krem czekoladowy tylko z trzech składników: daktyli, mleka kokosowego i kakao. Jest wegański, bez cukru, glutenu i nabiału. Ma konsystencję lekko lejącą, kremową (z niewielkimi grudkami z daktyli), jest sycący i słodki. Do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można wykorzystać go do polania lodów, gofrów, deserów, czy ciast np. brownie. Po schłodzeniu w lodówce robi się gęstszy, ale nie twardnieje całkowicie. Staje się kremem, który nadaje się do rozsmarowania na pieczywie, naleśnikach itp. Schłodzony krem, aby stał się znowu rzadszy, bardziej jak sos, wystarczy podgrzać w rondelku na piecu, ciągle mieszając.

Składniki na ok. 400 ml:

  • 250 ml mleka kokosowego z puszki*, temperatura pokojowa
  • 180 g suszonych daktyli bez pestek (najlepiej jak najbardziej miękkich)
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na co najmniej 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z wody.
  2. Daktyle, kakao, mleko kokosowe i szczyptę soli przełożyć do wysokiej miski i zmiksować blenderem na jak najgładszą masę.
  3. Sos jest gotowy do użycia. Można go również przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do ok. 5 dni. (Schłodzony można ogrzać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając, aż zrobi się znowu rzadszy).

Uwaga:

*Kupując mleko kokosowe, czytam skład i wybieram takie, które składa się tylko z ekstraktu kokosowego i wody, bez zbędnych dodatków typu zagęszczacze. Polecam mleko kokosowe np. Real Thai. Puszką kilkakrotnie potrząsnąć, otworzyć i dobrze wymieszać jej całą zawartość, aby część płynna i gęsta śmietanka kokosowa w miarę połączyły się ze sobą. Można też mleko kokosowe podgrzać, aby powstało jednolite mleko. Nie jest to jednak konieczne.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 400 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sos czekoladowy z daktyli Sos czekoladowy z daktyli