Gryczane bułki bezglutenowe z siemieniem lnianym


Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.
Składniki na ok. 5- 7 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml zimnej wody
- 25 g płatków owsianych bezglutenowych
- 8 g siemienia lnianego
- 165 g mąki gryczanej
- ½ łyżeczki soli
- 10 g zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)
Dodatkowo:
- siemię lniane do posypania
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z wodą.
- Dodać płatki owsiane, siemię lniane, mąkę gryczaną, sól i zmielone łuski nasion babki indyjskiej. Wymieszać łyżką drewnianą. (Ciasto jest rzadkie).
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny.
- Przy pomocy dwóch łyżek formować z ciasta bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja posmarowałam ręce olejem i szybkim ruchem odrywałam po kawałku ciasta i przekładałam na blachę, robiąc wypukłą i w miarę okrągłą bułkę).
- Bułki posypać siemieniem lnianym i pozostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 230 °C (grzałka góra- dół). Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Glutenfreies Brot” J. Frej, M. Blohm.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 7 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.