Bułeczki z pesto


Wytrawne bułeczki z ciasta drożdżowego, przygotowanego jak na pizzę, nadziane klasycznym, zielonym pesto z bazylii. Kształtem przypominają "Hamburskie bułeczki cynamonowe". Ciasto z nadzieniem zwija się w ślimaka, kroi na części i przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej, co powoduje, że ciasto ze środka rozjeżdża się na boki i nadaje bułeczkom ich klasyczny kształt. Bułeczki pasują na śniadanie, kolację lub po prostu w międzyczasie jako przekąska.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 250ml lekko ciepłej wody
- słoiczek pesto (180g)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Wsypać pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać 250ml lekko ciepłej wody i oliwę. Zagnieść ciasto (ręcznie lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt ok. 40 x 60cm. Posmarować pesto.
- Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na części o szerokości 5 cm.
- Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej.
- Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20- 30 minut do podrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.