Bułki ziemniaczane
Ocena użytkowników: 5 / 5
Proste bułki na drożdżach z ziemniakami. Bułki mają miękki, dość zbity miąższ i chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu, która z czasem mięknie. Smak ziemniaków nie jest raczej wyczuwalny. Bułki są sycące. Dzięki dodatkowi mąki żytniej razowej mają ciekawy smak.
Składniki:
- 255g ziemniaków
- 100g mąki żytniej razowej
- 150g mąki pszennej (typ 550)
- 45g wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.
- Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.
Bułki zaraz po uformowaniu:
Bułki po wyrośnięciu:
- Piekarnik rozgrzać do 250°C.
- Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
- Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: www.ploetzblog.de
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast mąki żytniej razowej można dodać pszenna razowa?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chyba nie takie proporcje mąki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można upiec bułeczki po kilku godzinach? Chciałabym upiec je dzisiaj a wg przepisu powinnam dopiero jutro
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można. Nie ma problemu. Dłuższe leżakowanie wpływa ja jakość ciasta. Może następnym razem uda się zrobić według przepisu 😉
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po zagniataniu nalezy odstawic ciasto pod folia lub wilgotnym recznikiem na 1h, ciasto odpocznie, nastepnie uformowac kule zawijajac ciasto pod spod. Po 2h dopiero wstawic do lodowki. Czas w lodowce to max 72h. Najlepiej uzywac maki mocnej. Z bezgkutenowej wyjdzie gniot wiec nie ma sensu marnowac skladnikow. Ciasto ma za malo wody, proponuje nawodnienie 45-50%
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy te 100g mąki trzeba wykorzystać aby obtoczyć bułki w mące żytniej czy jako dodatkowo mąkę obtocztyć?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.100 g mąki żytniej razowej należy dodać do ciasta. Dodatkowo potrzeba trochę mąki do obtoczenia.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zaskakująco mała ilość wody, czy to nie pomyłka?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak jest prawidłowo. Ziemniaki też są wilgotne ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziekuje z calego serca . Przepis i buleczki az pachna na drugim koncu swiata. - USA :o) , Julie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast całonocnego wyrastania, wchodzi w rachubę normalne wyrastanie, ok. 1,5h? Ewentualnie jak długo powinno ciasto wyrastać w temperaturze pokojowej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły naprawdę przepyszne. Dobrze, że zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo zniknęłyby jeszcze ciepłe bez niczego :D.
Są rzeczywiście bardzo długo świeże pomimo użycia drożdży a w wersji na ciepło cudownie chrupiące.
Ja dodałam tylko więcej wody, bo ciasto wydawało mi się bardzo twarde, ale to może przez fakt użycia większej ilości mąki pełnoziarnistej niż białej 650tki.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.pyszne wyszły, polecam wszystkim
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Waldi[/b] należy spryskać ścianki rozgrzanego piekarnika. Najlepiej jest to zrobić używając spryskiwacza do kwiatków. Proszę spryskać tylko ścianki, a nie grzałki i szybę. Chodzi o to, żeby w piekarniku wytworzyła się para wodna. Dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę.
Czynność tę należy wykonać w miarę szybko, aby utrata ciepła była jak najmniejsza.- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"7":0,"6":0,"5":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy mozna wstawic dodatkowo foremke z wode zamiast pryskac ….?
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.:)Tak zrobilam, wyszly pyszne...dziekuje za przepis :)
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jestem amatorem z chęciami :lol: Nie rozumiem o co chodzi ze spryskaniem piekarnika wodą,w jakich to proporcjach zrobić itp.Proszę o w miarę zrozumiałą pomoc.Dziękuję :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam, pyszne! :) Dziękuję za przepis
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Żaneto[/b] nie próbowałam z innymi mąkami.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mam pytanie czy make pszenna moge zastapic inna jakas bezglutenowa. pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gluten trzyma ciasto, bez glutenu ciasto sie rwie I nie rosnie. Bez glutenu tylko gniot jak razowiec.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.bułki ok. Bez sensu jest zostawiania ciasta na noc w lodówce, można je piec od razu po wyrośnięciu ciasta.
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, nie jest bez sensu. Ciasto fermentuje przez noc, dodatkowo cukier przerobia drozdze wiec takie ciasto ma mniej kalorii.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Renato[/b] ja dawałam 255g ziemniaków surowych, ale skoro bułeczki wyszły fajne to znaczy, że nie ma to większego znaczenia ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Upiekłam dzisiaj bułeczki wg Twojego przepisu. Od razu ilość składników pomnożyłam przez 2 :). "Wyszło" 12 pysznych, delikatnych bułeczek, czyli cała pełnowymiarowa blacha z typowego piekarnika. Miałam trochę wątpliwości co do ilości ziemniaków - czy ilość podana w przepisie dotyczy świeżych, czy już odgotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę. Doszłam do wniosku, że chodzi o tę drugą możliwość, bo....trudno by było z tak dużą dokładnością odmierzyć świeże, surowe :). Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
PS.1 Już zaplanowałam pieczenie bułeczek wg Twoich kolejnych przepisów. :)
PS.2 Do ciasta dodałam troszkę tymianku i mielonego kminku, bo wg mnie dobrze się komponują z.... ziemniakami :)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dobre
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ok. 1/5 szklanki (o pojemności 250ml).
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się