Pszczółki z marcepanu

Poniższy wpis przedstawia krok po kroku jak zrobić pszczółki z masy marcepanowej. Do ich przygotowania potrzebna jest masa marcepanowa, kakao i migdały w płatkach. Pszczółki są proste do przygotowania, lecz trochę pracochłonne. Można wykorzystać je do dekoracji różnych wypieków jak na przykład babeczki pszczółki, czy tort ul.
Składniki:
- masa marcepanowa
- kakao
- migdały w płatkach
Sposób przygotowania przykładowo 12 pszczółek:
- Większość masy marcepanowej zagnieść z kakao na jednolitą masę.
- Z części kakaowej masy marcepanowej uformować 12 odwłoków, robiąc kształt łezki.
- Na tułów przygotować 24 kuleczki z jasnej masy marcepanowej i 12 z kakaowej.
- Na głowę zrobić z kakaowej masy marcepanowej 12 trochę większych kuleczek niż na tułów.
- Połowę jasnych kuleczek lekko rozpłaszczyć w ręce i złączyć, lekko dociskając, do odwłoku.
- Kolejno dokleić lekko spłaszczone kakaowe kuleczki i ponownie jasne kuleczki.
- Na końcu dołączyć większe kuleczki, tworząc głowę.
- Z jasnej masy marcepanowej zrobić malutkie kuleczki i umieścić je po obu stronach głowy, tworząc oczy.
- Na samym końcu delikatnie wcisnąć w tułów po dwa płatki migdałowe, jako skrzydełka.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.