Marcepanowe kurczaczki

W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić kurczaczki z marcepanu, które możecie wykorzystać do dekoracji różnych wypieków wielkanocnych. Kurczaczkami można udekorować np. torty, ciasta, jak i babeczki. Mnie kurczaczki posłużyły do udekorowania koszyczków bezowych. Przepis na koszyczki bezowe znajduje się tutaj.
Do przygotowania ok. 8 kurczaczków wysokich na ok. 4,5 cm potrzeba niecałe 200g masy marcepanowej.
Przygotowując kurczaczki w wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrana masa marcepanowa, posypka cukrowa i barwniki są bezglutenowe.
Składniki:
- masa marcepanowa
- żółty i czerwony barwnik spożywczy
- posypka cukrowa
- cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Część masy marcepanowej zagnieść z żółtym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru. (Zagniatając masę marcepanową z barwnikiem należy podsypać ją trochę cukrem pudrem, aby mocno się nie kleiła).
- Z żółtego marcepanu uformować dwie kulki: jedną większą i drugą troszkę mniejszą. Mniejszą kulkę ułożyć na większej.
- Małą część masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru, podsypując przy tym trochę cukrem pudrem.
- Z czerwonego marcepanu uformować mały dzióbek i grzebień. Przyłożyć w odpowiednich miejscach do głowy kurczaczka. (Marcepan sam „sklei się” z marcepanem).
- Z kolorowej posypki zrobić oczy.
- Na końcu zrobić z żółtego marcepanu skrzydełka i delikatnie naciąć je nożem. Skrzydełka przyłożyć do boków kurczaczka.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.