Mini pączki bezglutenowe z mascarpone


Małe pączusie bezglutenowe na drożdżach, z dodatkiem serka mascarpone. Obtoczone są w cukrze z cynamonem. Pączki mają dość grubą, chrupiącą skórkę i miękki środek. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:
- 40ml mleka
- 15g świeżych drożdży
- 150g mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
- 50g mąki ryżowej (lub zmielonego na mąkę ryżu)
- 50g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka zmielonych łusek nasion babki jajowatej (gemahlene Flohsamenschalen, opcjonalnie)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko (najlepiej duże, rozmiar L)
- 150g serka mascarpone
Do posypania:
- ok. 40g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę jaglaną, ryżową, skrobię i zmielone łuski wymieszać w miseczce.
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Jajko z resztą cukru utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mascarpone i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać zaczyn i mąkę. Wymieszać łyżką drewnianą (ciasto jest klejące), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
- W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
- Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki, o średnicy ok. 4cm.
- Smażyć na oleju z obu stron. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym i od razu obtaczać w cukrze z cynamonem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.