Pączki bezglutenowe

Drożdżowe pączki bezglutenowe przygotowane na uniwersalnej mące bezglutenowej. Pączki są naprawdę smaczne, miękkie i puszyste. Przygotowanie dobrego, bezglutenowego ciasta drożdżowego jest nie lada wyzwaniem. Wie o tym ten, kto się z nim zmierzył. To ciasto drożdżowe na pączki jest bardzo fajne i dobrze się z nim pracuje. Uważajcie, aby w miarę możliwości nie wgniatać w nie dodatkowej mąki, aby pozostało lekkie i delikatne. Wtedy pączki będą puszyste.

Składniki na ok. 14 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej (użyłam Mehl- Farine firmy Schär) + trochę do podsypywania
  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży bezglutenowych
  • 70 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 70 g masła

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (ok. 1 litra)
  • ulubiony dżem
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski.
  2. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 5 łyżkami przesianej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do mąki w misce dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  4. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką oprószoną mąką bezglutenową.
  5. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 65 g i formować z nich okrągłe kulki. (Ciasto jest klejące. Ręce w razie potrzeby obsypać mąką. Uważać, aby w ciasto nie wgniatać dodatkowo mąki. Im mniej mąki w cieście, tym pączki będą delikatniejsze) . Układać je na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 minut, aż podrosną.

2

3

  1. Pączki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2,5 minuty z jednej strony. Podczas smażenia sprawdzać temperaturę oleju.
  2. Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców i pestek (które mogłyby przytkać tylkę do nadziewania).
  4. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków i nadziać nim pączki.
  5. Pączki posypać cukrem pudrem. (Najsmaczniejsze są świeże. Najlepiej, aby zostały zjedzone w dzień przygotowania).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 14

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki bezglutenowe Pączki bezglutenowe